Budapest Data & Pizza 2019

2019. 12. 11.

Az eNET Adatbányászati és Inkubációs üzletága hagyományteremtő jelleggel 2019. november 7-én megrendezte első meet-up alkalmát. A rendezvény előzménye volt, hogy az üzletág egy hónappal korában megalapította Budapest Data & Pizza meet-up közösséget, melynek jelenleg 124 tagja van.

A meet-up-ok célja egy olyan közösség létrehozása, melynek tagjai érdeklődnek az IoT, az adatvizualizáció és az új adatelemző technológiák, lehetőségek iránt. Az előadások is ezekhez a területekhez kötődnek, és igyekeznek az iparág legújabb trendjeit, újdonságait bemutatni.

A novemberi meet-up a Ráday utcában került megrendezésre, az alábbi 3 előadó közreműködésével:

Fülöp András – Kiszámítható személyiségek

Az előadás során az emberi kiszámíthatóságot egy ismert játékon – a kő-papír-ollón – keresztül, egy rövid interaktív kísérlet segítségével vezettük le, hogy a kérdés ma már nem az, hogy kiszámíthatóak vagyunk-e – hiszen cégóriások épültek erre a tézisre -, hanem hogy ez milyen hatással van a kapcsolódó technológiákra. Számos kiemelt példán keresztül arra kaptunk rövid betekintést, hogy a képfeldolgozó, természetes nyelvi, komplex döntéshozó, és ajánlórendszerek milyen mintázatokat mutatnak meg rólunk, felhasználókról.

Kovács Kornél – Google Colab

A Google Colab egy ingyenes felhőalapú szolgáltatás, mely segítségével egy Jupyter Notebook-hoz hasonló környezeten implementálhatunk Python kódot. Ehhez mindössze egy Google fiókra van szükségünk. Az előadás arról nyújtott egy rövid áttekintést, hogy milyen opciókat biztosít számunkra a felület összehasonlítva a lokális gépen adott lehetőségekkel. Ilyen kényelmi szolgáltatás a GPU és TPU alapú komputáció neurális hálókhoz, vagy 12 GB RAM ingyenes használata. A platform további nagy előnye, hogy rengeteg csomag előre telepítve van, így nekünk azokat csak importálni kell. Ami a fájlkezelést illeti, csatlakozhatunk bármely típusú adatbázishoz, vagy a saját GDrive fiókunkhoz, sőt, lokális gépről is tölthetünk fel adatokat. Összességében, a Google szolgáltatása hasznos funkció lehet akár oktatási célokra, akár hobbielemzések elvégzésére.

Pocsarovszky Károly – Qubitek

A kvantumszámítógépek megjelenése felforgatja a világot, vagy csak erősebbek lesznek a titkosításaink? Mire lesz képes az, akinek először lesz ilyenje? Miben, és mitől lesz jobb egy kvantumszámítógép, mint egy hagyományos? És egyáltalán, mi az a qubit? Az előadás többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ. Betekintettünk a színfalak mögé, és egy egyszerű matematikai problémán keresztül megnéztük, mit is tud a qubit, amit egy egyszerű bit nem. Kiderült, hogy a biológusok nem ugyanazzal a kvantumszámítógéppel fognak géneket szekvenálni, mint a fizikusok űrt kutatni, és a Google nagy bejelentése után sem kell rögtön eladnunk az összes kriptovalutánkat.

eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.