A tanácsadás szerepe az agilis fejlesztésben

2019. 12. 17.

Az eNET az informatikai fejlesztésekben az ügyfél környezetétől és elvárásaitól függően üzleti elemzői (Business Analyst), illetve terméktulajdonosi (Product Owner) tanácsadást is nyújt. A fejlesztési üzletágunk testreszabott scrum módszertan alapján végzi fejlesztéseit, az ügyfélkörnyezethez igazítást és közigazgatási környezethez illeszkedést tekintve pedig megteremti a konzisztenciát a prediktív és az iteratív módszertanok között.

Üzleti elemzői tanácsadásunk legfontosabb jellemzője a technikai tudás és a strukturált gondolkodás. Vállalati és műszaki hatáselemzést, gap analízist végzünk, ebből következően munkánk során elemzésekre és objektív tényekre támaszkodunk. Mi megoldásokat és lehetőségeket dolgozunk ki és közvetítünk ügyfeleink számára. Folyamatmodellezést végzünk, azaz mindig illeszkedünk a vevői igényekhez és tágabb értelemben vett környezeti elvárásokhoz. Az agilis fejlesztések során részt veszünk a termék teendőlistájának (product backlog) finomításában, valamint feladat-lebontási és priorizálási megbeszélésein.

A Product Owner egy olyan tanácsadói szerepkör, ahol a tanácsadó szakmai tudással készül fel az előtte álló feladatokra és az üzleti oldalt képviseli. A tanácsadás során közösen, együtt gondolkodik az ügyféllel és az ügyfél érdekeit képviseli a fejlesztésben. A Product Owner a scrum csapattal közös helyszínen tartózkodik és folyamatosan kapcsolatot tart fenn velük, a leghatékonyabb megoldások és kivitelezések érdekében. Legfőbb feladata, hogy közvetítse az ügyfél várakozásait, elfogadja a funkcióterveket és user story-kat (felhasználói történeteket), valamint ügyfélmenedzsmentet végez. Továbbá holisztikus megközelítést is biztosít, hogy később másnak, máshol is lehessen az adott terméket a megszerzett tudás alapján értékesíteni, ennek érdekében pedig több szempontot is számításba vesz.

A feladat és a tanácsadás környezetétől függően a legoptimálisabb szerepkört választjuk ügyfeleink számára, ugyanis legfőbb célunk a hatékonyság. Belső fejlesztéseknél, illetve közigazgatási környezetben az üzleti elemzői szerepkört helyezzük előtérbe, míg innovatív, kutatás-fejlesztés (K+F) jellegű feladatoknál a Product Owner szerepkört tartjuk a legalkalmasabbnak a munka elvégzésére.

Munkánk során elsődleges szempontnak tekintjük az értékteremtést annak érdekben, hogy valóban használható, működőképes megoldásokat szállíthassunk ügyfeleink számára, és ezáltal mindkét fél elégedett legyen az adott és kapott szolgáltatás minőségével.

eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.