Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében

A kedvezményezett neve: eNET Magyarország Kft.


A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00074


A projekt címe: Kárelemzést támogató szenzorrendszer, valamint távérzékelésen, mikroklimatikus és talajtani adatokon alapuló termőhelyi profilalkotó és folyamatelemző döntéstámogatási rendszer fejlesztése


A projekt fizikai befejezése: 2020. november 30.

A projekt során a multispektrális műholdkép-elemzés és a lokális, közvetlenül a termőhelyen történő szenzoros adatgyűjtés előnyeit ötvöző rendszert fejlesztettünk ki, mely nagymennyiségű geoinformatikai és környezet-leíró adat fogadására és elemzésére képes. Az elemzések elvégzésnek protokollja szigorú agrárszakmai szempontok alapján került kialakításra, az eredmények jól átlátható, az információ megértését megkönnyítő vizualizációval rendelkező felületen keresztül jutnak el a felhasználóhoz. Az adatok begyűjtésében szondák és műholdak segítenek, melyek adatai alapján részletes információk gyűjthetők az adott termőterület állapotáról, illetve az időjárásra vonatkozóan is, melyek nagy mértékben segítik az agrárfolyamatok során a döntéshozatalt.

A folyamat eredményeképp egy termőhelyi profil alakult ki, mely megfelelő szakmai pontossággal írja le a termőterület jellemzőit. Megismerhető belőle a talaj állapota, nyomon követhetők a termények fejlődése, illetve az esetleges károk feltérképezése is könnyebbé válik általa. A kinyert adatokat a gazdálkodó összevetheti a szakirodalomban fellelhető adatokkal és kutatási eredményekkel, így képes területének adottságait maximálisan kihasználó vetőmag, inputanyag és agrotechnika kiválasztására, területspecifikus gazdálkodás folytatására.

A projekt során jégeső detektálására és annak jellemzőinek mérésére alkalmas szenzor is kifejlesztésre került. Ennek segítségével a gazdálkodók megismerhetik a jég által okozott károkat, mivel az termésbecslés és a káresemények ismerete fontos jellemző a gazdák számára.

A szerződött támogatás összege: 340,82 MILLIÓ FORINT


A támogatás mértéke: 55%


További információ kérhető: ügyvezető, info@enet.hu

Ide kattintva megtekintheti a rendszer termékismertető katalógusát.