Budapest Data & Pizza Night II. – Hálózatok

2020. 05. 11.

A Budapest Data & Pizza közösség megtartotta második meetup alkalmát, az eNET közreműködésével. Az eseményt 2020. február 26-án rendeztük, melynek sikerességét különösen jelezte, hogy a cég munkatársain kívül is szép számmal érkeztek vendégek.

Az este témája a hálózatok világa volt, melyhez kapcsolódóan három különböző terület szakértői készültek érdekes előadásokkal.Az első előadást Bencsné Bokányi Eszter tartotta Enriching urban space from digital footprints címmel. Az előadás alapvetése szerint az emberek közötti interakció határozza meg a régiók és városok szerkezetét és működését. Az online közösségi médiaadatok a kutatók számára példátlan digitális lábnyom-gyűjteményt biztosítanak, amely új lehetőségeket nyit meg ezen kapcsolatok mikroszkopikus szintű tanulmányozására. A közelmúltban számos tanulmány kísérelte meg jellemezni a városi mobilitási minták, a társadalmi-gazdasági helyzet és az emberek társadalmi hálózatának különféle egymásra gyakorolt hatásait, telekommunikációs vagy online közösségi hálózati adatok alapján, városi szinten. Ebben a tanulmányban az Amerikai Egyesült Államok 50 legméretesebb nagyvárosi térségében élő embereket követték nyomon egy online közösségi hálózati oldalon, a Twitteren küldött üzeneteik alapján. A kutatásban azokra a felhasználókra összpontosítottak, akik gyakran küldenek üzenetet. Az üzenetek tartalmán kívül az elküldés időpontjában érvényes koordinátáik is rendelkezésre álltak, ami lehetőséget biztosított a lehető legrészletesebb kutatásra. Ezeknek a felhasználóknak az üzenetei alapján azonosították az otthonuk és munkahelyük lehetséges lokációját is a városokban, ezenkívül felépítették a felhasználók szociális hálózatát a webhelyen kölcsönös követés alapján, és elemezték a társadalmi kapcsolatok kialakulását otthon és a munkahelyükön egyaránt.

Az eredményeik arra utalnak, hogy az egyének társadalmi kapcsolatainak felépítése érzékeny az otthoni és munkahelyi jövedelemszintre. A szegény területek lakói, akik a város gazdagabb részeire ingáznak többet utaznak, és a kapcsolati hálózatban szignifikánsan alacsonyabb fokszámmal rendelkeznek, mint azok, akiknek lakóhelye és munkahelye is jövedelem szempontjából a népesség alsó 30%-a által lakott területen található. Ezen felül ezeknek a felhasználóknak a követői között lényegesen nagyobb a klaszterezettség, valamint a barátaik túlnyomó része az otthonuk közelében koncentrálódik.A második előadásban Janosov Milán egy olyan kérdést vizsgált meg, mely a szabadidejében zenét hallgató emberek közül sokak fejében megfordulhat: vajon a sztár DJ-kből lesznek később a sztár mentorok?

Az elektronikus zene világában közismert tény, hogy egy DJ kezdeti sikereit nagyban támogatja, ha egy már befutott előadó a szárnyai alá veszi. Az előadás során betekintést kaptunk a legsikeresebb elektronikus zenei előadók kapcsolatrendszerébe, és hálózati mintáiba egy adat-alapú kutatás keretein belül. Kiemelt figyelmet szentelt a zenei színtér örök klasszikusainak, a mentorok szerepének, és bemutatta, hogyan és milyen mértékben segítik a mentorok tevékenységükkel a fiatal, feltörekvő zenészek sikerét.

A harmadik előadást Kárpáti András tartotta Market Basket Analysis Gráf Klaszterezéssel címmel. Az előadás szerint a fogyasztói viselkedés megértése a kiskereskedelmi adatbányászat egyik legfontosabb feladata. A fogyasztói kosár elemzésének (Market Basket Analysis) segítségével fogyasztói profilokat, szokásokat ismerhetünk meg, és ezzel növelhetjük az értékesítés hatékonyságát. Az együtt vásárolt termékek egy hálózatot indukálnak a termékek között, ezt a gráfot vehettük jobban szemügyre az előadás során.

Megismerkedtünk az Association Rule Mining és a Modularity Clustering technikákkal, melyek egy ázsiai bolthálózat adatain keresztül kerültek bemutatásra.Az est zárásaként a három előadóval közös kerekasztal beszélgetés következett, ahol mindenki feltehette a hálózatokkal kapcsolatos kérdéseit. Megtudhattuk, hogy a vendégek hogyan látják a hálózatkutatás jövőjét, mit tartanak a legfontosabb területnek 2020-ban, illetve, hogy át fogják-e venni a gépek az irányítást az életünk felett.

A jól sikerült este végén a szokásos pizza és kötetlen beszélgetés gondoskodott a jó hangulatról.

eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.