Az eNET a drónkoalíció alapító tagjai közt

2021. 05. 19.

Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció (MDK), amelyhez az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. alapító tagként csatlakozott. A koalíció indulása nem is lehetne jobb pillanatban, hiszen a drónok robbanásszerű elterjedését, felhasználási módjait, illetve a legfontosabb autonóm működési megoldásait már láthatjuk pilot tesztek során alkalmazni. Ahhoz viszont, hogy széleskörben elterjedhessenek közös egyeztetésekre, megoldásokra, jogi kérdések tisztázására, igényfelmérésre, akár gyártási/szoftveres megoldások összehangolására is szükség van, amire kiváló egy ilyen együttműködési fórum.

A drónkoalíciót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére hozták létre május elején. Az alapító tagok száma meghaladja a 60-at, többek között minisztériumok, háttérintézmények és érdekképviseleti szerveik, valamint akadémiai és iparági szereplők is csatlakoztak. A fórum elsődleges célja, hogy együttműködési teret adjon a szakmai kérdések megvitatására a fejlesztők, felhasználók, piaci és állami szervezetek számára.

1. kép: Magyarországi Drón Koalíció megalapítása

Az MDK-hoz való csatlakozásunk alapítóként nem is volt kérdéses az eNET részéről, hiszen egy kiváló fórumot jelent az UAS-okhoz és UTM-hez köthető szakmai kompetenciáink megosztásához, erősítéséhez, valamint a területhez kötődő kapcsolataink elmélyítéséhez” – mondta el Holló Benjamin, az eNET UAS specialista tanácsadója.

Hasonló, szintén az új technológiai és informatikai megoldásokra fókuszáló összefogásra példa az ITM Digitális Jólét Programjának keretében 2017-ben életre hívott Magyarországi 5G Koalíciót, valamint a 2019-ben létrehozott Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció, amelyeknek az eNET szintén aktív tagja.

2. kép: Távvezeték felmérés, távvezeték áthúzása

A drónok piaca, a drónokkal összefüggő területek még az Európai Bizottság óvatos becslése szerint is közel 100 000 főt fog foglalkoztatni 20 év múlva, emellett pedig a gazdasági hatása is eléri majd az évi 10 milliárd eurót. Az UTM/UAS fejlesztések meghatározzák a jövő drón felhasználásának módjait, valamint elterjedésük gyorsaságát – az eNET ezekben a folyamatokban kíván meghatározó szerepet betölteni hazánkban.

A drónkoalíció alapítása és a bejelentése itt tekinthető meg: