Minden ötödik internetező kezében ott a tablet

2014. 08. 26.

Már Magyarországon is minden ötödik internetező kezében találhatunk egy táblagépet és felük videókat is szokott nézni rajta. Azok a felhasználók is megjelentek, akik akár élő tévéműsort is néznek tableten. Az alkalmazásokért azonban egyelőre csak kevesen hajlandóak fizetni, a többség csak ingyenes applikációkat tart az okoseszközein. Az eNET és a Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” jelenlegi kutatása a hazai tablet használati szokásokkal foglalkozik.

A táblagépek a technológiai fejlődés újabb vívmányaként a számítógépek és az okostelefonok hibridjei, egyesítik a két eszköz egyes pozitív tulajdonságait. Miközben a tabletek megőrizték a mobiltelefonok hordozhatóságának előnyeit, addig a nagyobb kijelző méretéből adódóan megtartották a könnyebb kezelhetőség adta széles felhasználási lehetőségeket is.

Közösségi média alkalmazások a fókuszban

A tablet tulajdonosok háromtizede 10-nél kevesebb alkalmazást tart az eszközén, kicsit több mint harmada (35%) pedig 11-20 közöttit, tehát a felhasználók kétharmadára igaz, hogy 20-nál kevesebb alkalmazásuk van. Emellett viszont mindössze 7% azok aránya, akiknél ötvennél is több applikációt lehet találni. A használat gyakorisága ennél is alacsonyabb, a legjellemzőbb, hogy vagy 6-nál kevesebb (38%) vagy 6 és 10 közötti (38%) alkalmazást használnak legalább egyszer egy hónapban. A letöltésre kerülő applikációk nagy részét tehát a felhasználók nem feltétlenül használják rendszeresen.

A táblagépeket használó internetező felnőttek leginkább közösségi média kapcsán (62%) használják az alkalmazásokat. Ezen túl szintén népszerűek a fényképkészítésre- és nézegetésre (50%), vásárlás előtti és közbeni tájékozódásra (47%) és banki információszerzésre vagy egyenleg lekérdezésére (46%) alkalmas alkalmazások. A felmérés alapján viszont a legkevésbé könyvek, újságok, dokumentumok olvasására és zenehallgatásra használják ezeket.

A fiatalok már használják, a többiek nyitottak rá

Az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. 2014. januári felmérés alapján már minden ötödik (21%) internetező felnőtt rendelkezik valamilyen típusú táblagéppel, ami az azonos körben mért 51%-os okostelefon ellátottsághoz képest mindenképpen pozitívnak tekinthető. A férfi és a női tablet tulajdonosok aránya közel azonos, de a mérleg nyelve inkább a férfiak felé billen, ami megfelel annak az elképzelésnek, hogy a férfiak nyitottabbak az új technológiai vívmányok felé. Ugyanakkor az eNET egy korábbi, 2013. szeptemberi online mobil kutatásához képest a nemek arányában így is javulás történt, hiszen akkor jóval alacsonyabb, 40% volt a nők aránya. Életkor alapján megállapítható, hogy a tablet használat főleg a fiatalabb korosztályokra jellemző, hiszen az azt használó internetezők 35%-a 18 és 29 év közötti, 27%-uk pedig a harmincas éveiben jár. A táblagép tulajdonosok közel kétharmada (62%) aktív kereső, 10% tanuló, 9% pedig nyugdíjas. A fennmaradó 19% vagy munkanélküli, vagy egyéb státuszú.

A már tablet tulajdonosok mellett meglehetősen magas azok aránya, akik ugyan még nem rendelkeznek ilyen eszközzel, de saját bevallásuk szerint előbb-utóbb vélhetően sort kerítenek a beszerzésére. Miközben a felnőtt korú internetezők ötödének már van táblagépe, addig minden további negyedik ember hajlandó lenne megvásárolni azt és szintén magas, mintegy 35% azok aránya, akik ugyan vásárlási szándékot nem mutattak, de nyitottak arra, hogy kipróbálják. A megkérdezett felnőtt netezőknek csupán 18%-a nem érdeklődik a tabletek iránt.

Videónézés és e-könyv olvasás tableten

A táblagépek felhasználási szokásait is vizsgáló 2014. áprilisi eNET kutatás alapján minden második felnőtt internetező tablet tulajdonos szokott filmeket nézni az eszközön. Még magasabb azok aránya, akik videónézésre is használják azt (72%) és míg 32% saját bevallása szerint alkalmazáson, addig 40% weben keresztül néz videókat rajta. A fennmaradó 28% azonban egyáltalán nem használja ilyen célra a táblagépét.

Ugyan még kevésbé jellemző az élő, vagy felvett tévéműsorok megtekintése tableten, de az mindenképpen biztató, hogy már itthon is megjelent az a csoport, aki erre is használja a tabletet. Már közel minden negyedik táblagép tulajdonosra igaz, hogy felvételről néz meg rajta valamilyen tévéműsort, 17% pedig élőben adott adást is követ rajta.

A kényelmes képernyőméretének köszönhetően további jellemző felhasználási terület az e-könyvek olvasása. Azok közül, akik elektronikus formában is szoktak könyvet olvasni 23% jelezte, hogy ezt a tevékenységet tableten is végzi. Az internetező felnőttek közül 18% pedig e-könyv olvasási céllal tervezi táblagép vásárlását a közeljövőben (eNET online e-könyv kutatás, 2014. január, 18+ internetező, N=1122).

Hazai tabletezők

A hazai internetező felnőtt lakosságban már minden ötödik személy rendelkezik táblagéppel és többségben vannak az Android operációs rendszerre épülő eszközök. Bár a felhasználók nem szívesen fizetnek applikációk letöltéséért, de már idehaza is megjelent az a réteg, amely hajlandó erre pénzt áldozni – 73% egyáltalán nem adott még ki pénzt ilyesmiért, de 12% már háromnál több alkalmazásért is fizetett.

Az eszközvásárlási szándék alapján várhatóan a jövőben tovább fog emelkedni a tablet tulajdonosok száma és mindenképpen fontos kérdés lesz, hogy bizonyos területeken mennyire veszik át ezek az eszközök a laptopok, az e-könyv olvasók vagy esetleg a televíziók szerepét.

eNET – Telekom