Klímaváltozás – Energiatudatosság – Energiahatékonyság: Kihívások és lehetőségek a 21. században

2024. 03. 13.

Társadalmunk jelenleg olyan kihívásokkal néz szembe, amelyek életbevágóan fontosak lehetnek mind a jelen, mind a jövő szempontjából. A klímaváltozás egyre nyilvánvalóbb hatásai, az energiatermelés és -felhasználás problémái, valamint az energiapiacok instabilitása mind megkérdőjelezik a jelenlegi gazdasági és társadalmi rendszerek fenntarthatóságát.

Az energiahatékonyság és az energiatudatosság egyre növekvő fontossága nemcsak környezetvédelmi szempontból érdekes, hanem gazdasági és társadalmi szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír. Az energiahatékony technológiák és megoldások bevezetése jelentős megtakarításokat is eredményezhet a vállalatoknak és háztartásoknak. Az energiafelhasználás hatékonyságának növelése továbbá segíthet az energiabiztonság javításában, csökkentve az energiaimport függőséget és stabilizálva az energiaárakat.

A KLENEN Konferencia ilyen kihívásokra kínál válaszokat, és ezáltal válik egyre fontosabbá mind a szakemberek, mind a közösségek, mind a vállalatok számára. Az esemény lehetőséget ad a legújabb kutatási eredmények megosztására, az innovatív megoldások bemutatására, valamint az üzleti és társadalmi kapcsolatok építésére annak érdekében, hogy közösen lépjünk előre a fenntartható jövő felé.

Az eNET számára a konferencián való részvétel kulcsfontosságú volt, hiszen a vállalat tevékenységi körében kiemelt szerepet kap az energetikai szektor digitális átalakulása és az energiahatékonysági megoldások. Az eseményen való jelenlét lehetőséget biztosított számunkra, hogy naprakész ismereteket szerezzünk az energetikai trendekről és technológiai újításokról.

Milyen volt a KLENEN’24 XIX. Konferencia és Kiállítás?

2024. március 6-7-én Egerben került megrendezésre a „Klímaváltozás – Energiatudatosság – Energiahatékonyság” KLENEN’24 konferencia. Az immáron 25 éve megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja a hatékony energiagazdálkodás, az energiamegtakarítás és a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása. Az idei konferencián rekordszámú résztvevő, több mint 340 fő vett részt. Az ország számos pontjáról érkező energiagazdálkodással foglalkozó szakemberek plenáris és szekció előadások keretében oszthatták meg egymással tapasztalataikat, illetve az előadások szünetében kötetlen beszélgetésre is lehetősége nyílt minden résztvevőnek.

„Osszuk meg tapasztalatainkat, dolgozzunk együtt a természet egyensúlyának megőrzéséért” – hangzott el a 2024. évi KLENEN Konferencia mottója.

Az első napon a megnyitó beszéd után az Energiaügyi Minisztérium képviselőjétől tájékoztatást kaptunk a 2023-as év szabályozási eredményeiről és az aktuális jogalkotói feladatokról, irányelvekről, az energiahatékonysági szakpolitikai intézkedések megerősítéséről és az újratervezési célokról. A szakpolitikai célok ismertetése után angol nyelvű előadás keretében a mesterséges intelligencia energetikában való alkalmazásáról láthattunk bemutatót. A párhuzamos szekció előadásokon az energetikai auditorok, a szakreferensek, az auditálásra és a szakreferens igénybevételére kötelezett vállalatok, az energiaszolgáltatók és az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) kötelezettjei kaptak tájékoztatást az EKR aktualitásairól, oszthatták meg egymással véleményüket a rendszer működéséről. A nap folyamán bemutatásra kerültek már megvalósult EKR auditok/projektek is. Délután a hatékony energiatermelés-tárolási módokról és a megújuló energiaforrások hasznosításáról szóló előadások keretében bemutatásra került például a biogáz, mint alternatív energia, a villamosenergia tárolás jelene és kilátásai, a napenergia és a geotermális energia hasznosításának módjai. A szakmai előadások után az előre regisztrált érdeklődök megtekinthették az Eger&Park Hotel gépészeti rendszerét, egy ún. „walk through audit” keretében.

A konferencia második napja különösen gazdag programot kínált, három párhuzamos szekcióval, amelyek az energia politikától, a tőzsdei és kereskedelmi kérdéseken át, az energiahatékonyságig számos témát öleltek fel. Kiemelten foglalkoztak a megújuló energiák hasznosításának lehetőségeivel, az energiaközösségek fejlesztésével és az energetikai innovációk széles spektrumával. A kereskedelmi és tőzsdei szekcióban a villamos energia, földgáz és a szén-dioxid kereskedelem aktuális kérdéseit vitatták meg, különös tekintettel az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) rendszerének szerepére az energiahatékonyság előmozdításában. A technológiai újítások és az alternatív hajtások szekciója pedig a zöld mobilitás jövőbeli lehetőségeit tárgyalta, kiemelve az elektromos járművek flottába való integrálásának kihívásait és lehetőségeit. A konferencia zárónapja tehetséges fiatalok előadásait is magában foglalta, akik az energetikai innovációk legújabb eredményeit és kutatásaikat osztották meg velünk, így bizonyítva, hogy a jövő generációja készen áll a fenntartható energetikai átalakulás kihívásainak megfelelésére.

Az előadások és interaktív szekciók által biztosított széleskörű ismeretanyag, valamint a kiállítások és networking lehetőségek hozzájárulnak a résztvevők szakmai fejlődéséhez, üzleti kapcsolatok bővítéséhez, és új perspektívákat nyitnak az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások hasznosítása és az innovatív energetikai megoldások területén. A KLENEN Konferencia tehát nem csupán információmegosztásra szolgáló platform, hanem a közös gondolkodás és a fenntartható fejlődés felé való elmozdulás katalizátora is.

Mi jövőre is ott leszünk!