eNET Gyakornoki Program – Ahol a lehetőségek határtalanok, a kihívások inspirálóak

2023. 06. 21.

Vajon hogy érzi magát egy diák gyakornokként az eNET-nél? Láss bele te is kiemelkedő programunkba egy gyakornokunkkal készült interjún keresztül!

Már a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséges fiatalok felfedezésére és tanítására, mentorálására az eNET-nél. A cégfilozófiánk része, hogy gyakornokainknak valóban értékes tapasztalatszerzési és fejlődési lehetőséget nyújtsunk. A delegált mentor támogatásának égisze alatt, gyakornokaink tapasztalt szakértőktől tanulhatnak és éles projekteken dolgozhatnak, így egy igazán inspiráló, szakmai közegben indulhatnak el céljaik felé.

Az eNET sales támogató gyakornoka, Szatmári Emese már lassan két éve tagja az #eNETeam gyakornoki programjának. Precizitásával és tanulékonyságával mindig proaktívan áll a feladatokhoz, nagy segítsége a Sales üzletágnak. Emese a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, ahol a közgazdász BSc diploma megszerzése után jelenleg mesterképzésen tanul – és a vizsgaidőszak közepette is tudunk vele kicsit beszélgetni. Olvassátok szeretettel!

Már viszonylag hosszabb ideje, lassan két éve dolgozol az eNET-nél. Honnan értesültél a gyakornoki programunkról?

Bizony, szeptemberben lesz két éve, hogy itt vagyok és részese lehetek az eNET gyakornoki programjának. Érkezésem előtt még alapszakos hallgatóként kerestem a számomra megfelelő gyakornoki munkát, hogy az egyetemi tanulmányaim mellett munkatapasztalatot is szerezzek. Az eNET gyakornoki álláshirdetését egy felsőoktatásban tanuló diákoknak szóló Facebook-csoportban találtam, amire aztán jelentkeztem is e-mailben. Tetszett, hogy gyors volt a kiválasztási folyamat, és rendkívül rugalmasan, segítőkészen álltak hozzám.

Miért döntöttél úgy, hogy gyakornoki munkát vállalsz?

Két évvel ezelőtt még gazdálkodási és menedzsment szakon tanultam, így valamilyen gazdasági területen szerettem volna tapasztalatot szerezni, hogy minél többet fejlődhessek. Előtte is dolgoztam már, kipróbáltam magam a vendéglátóiparban, valamint voltam adminisztrációs asszisztens a világ egyik vezető minőségellenőrző vállalatánál nyári diákmunka keretein belül. Az eNET az első olyan munkahelyem, ami a tanulmányaimhoz kötődik és a feladataimban szakmailag többet tud adni nekem. Szerintem rendkívül fontos, hogy az egyetemi tudás mellett a gyakorlatban is tapasztalatot szerezzünk, és nem utolsó sorban frissdiplomásként is nagy előnyt élvezhet az, akinek van már releváns munkatapasztalata.

Miért választottad az eNET gyakornoki programját?

Amikor megláttam a bid és sales gyakornok álláshirdetést, egyből felkeltette az érdeklődésemet a leírás és a feladatok is. Rákerestem a cég honlapjára, és átfutottam a szolgáltatásokat, az aktuális bejegyzéseket. Emlékszem, hogy nem szerettem volna multinál dolgozni, így középvállalkozásként az eNET nagyon megtetszett nekem. Az interjúm is jó hangulatban telt és a beilleszkedés is gyorsan ment, hála a bátorító légkörnek és a segítőkész munkatársaknak, valamint az akkori mentoromnak, Czeffer Ágnesnek, aki rengeteg támogatást nyújtott nekem.

Fontos szempont volt számomra, hogy az egyetem mellett rugalmasan kezeljék a munkaidőmet, és szerencsére ezzel sem volt semmi probléma. Az eNET gyakornoki programja egy szuper lehetőség olyan szempontból is, hogy itt az is a célok egyike, hogy a gyakornokból akár munkavállaló váljon, és a tanulmányok elvégzése után itt tudja folytatni, építeni karrierjét a frissdiplomás.

Kérlek, mesélj a munkakörről, területről, amelyben dolgozol!

Körülbelül fél éve, február óta sales támogató gyakornokként dolgozom, és a Sales üzletágban dolgozó key account managerek és sales támogatók munkáját segítem. A munkakörnek köszönhetően nagyobb betekintésem van az üzleti folyamatokba. Most már én is látom, mennyi energia és időbefektetés kell ahhoz, hogy egy sikeres üzleti ajánlat megszülessen. Előtte a kommunikációs csoportban marketing gyakornoki munkakörben próbálhattam ki magam, ahol szintén körülbelül fél évet töltöttem. Az első évemben pedig bid és sales gyakornok voltam, ahol a bid csoport munkájába láthattam bele, s segíthettem munkájukat.

Szerintem nagyon jó lehetőség itt az eNET-nél a gyakornokok számára, hogy mindenki több területen tudja magát kipróbálni és hamarabb megtapasztalja, hogy milyen típusú munkakör, vagy milyen típusú feladatok passzolnak hozzá. Jelenleg is, és az előző két itteni gyakornoki pozícióm során is hasznos dolgokat tanultam, több területen fejlődtem és ez nekem nagyon sokat jelent.

Mit gondolsz, miben fejlődtél leginkább a két év alatt?

Szerintem egy nagy mérföldkő volt az életemben, hogy a tanulás világából a munka világába csöppentem és párhuzamosan mindkettőben helyt kellett állnom. Meg kellett tanulnom, hogy hogyan tudom az időmet úgy beosztani, hogy az egyetemen és a munkában is sikerüljön a saját elvárásaim szerint teljesítenem, és mellette szabadidőm is maradjon. Az is fontos tapasztalás számomra, hogy beleláthatok egy szervezet működésébe, hiszen sokszor ennek az elmélete és a gyakorlat nem egészen fedi egymást. Bár rengeteg támogatást és segítséget kapok, de általában először megpróbálom magamtól megoldani a feladatokat és az esetlegesen felmerülő problémákra megoldást találni, így ezen kompetenciáim is fejlődni tudtak. A prioritások kezelése, a problémamegoldás, a kommunikáció, az időmenedzsment és hasonló készségek mellett több szakmai területen is ismereteket szereztem, aminek szintén nagyon örülök.

Mik a céljaid a jövőre nézve?

A következő egy évben még egyetemre járok, folytatom a mesterképzést, újra szakdolgozatot írok, és mindenképp folytatni szeretném a gyakornokoskodásomat is az eNET-nél: nem zárom ki azt sem, hogy megint egy új területen próbáljam itt ki magam. Az egyetem utáni terveim még alakulóban vannak. Először szeretnék az utolsó sulis évemre koncentrálni, tanulni és mellette továbbra is dolgozni – de az biztos, hogy nagy reményekkel várom a jövőt, és tudom, hogy egy  jó gyakornoki program útlevél a sikeres karrier felé.