Egy fiatal tehetség útja a siker felé

2023. 08. 23.

Gyakornokból főállású munkavállaló: Kustra Vivien az eNET Gyakornoki programjában kezdte, ma már főállású tanácsadó a cégnél. Ismerd meg a történetét!

A karrier nem mindig egy egyenes út, hanem egy folyamatos tanulással és fejlődéssel, kihívásokkal teli kaland. Ebben az interjúban egy fiatal tanácsadó szakemberrel „találkozhatunk”, az eNET medior kollégájával, Kustra Viviennel – az ő példája jól mutatja, hogy a céltudatosság és a kíváncsiság kulcsfontosságú tényezők a karrierépítés, a fejlődés útján. Az interjú tanulságos lehet mindazok számára, akik már a felsőoktatási tanulmányaik mellett gyakornokoskodáson törik a fejüket, mert ebben látják a lehetőséget a saját fejlődésükre. Legyen Vivien útja inspiráló példa a jövő tehetségeinek!

Mesélnél pár gondolatot magadról? Például hol tanultál?

Egy Pécs melletti kisvárosból, Szentlőrincről származom, viszont a gimnáziumi éveimet már Pécsett töltöttem. Elég hamar realizáltam, hogy a jövőmet Budapesten képzelem el, ezért öt évvel ezelőtt felköltöztem a fővárosba, ahol az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán kezdtem meg egyetemi tanulmányaimat. Elvégeztem a geográfus képzést, Terület- és településfejlesztés specializáción. Mesterképzésnek is ezt az irányt választottam, ugyanis az itt megszerzett holisztikus szemléletet nagyon jól tudom kamatoztatni mind a hétköznapjaimban, mind pedig a munkámban. Szabadidőben próbálok minél több időt a tölteni a családommal és a barátaimmal, emellett nagyon szeretek sportolni is.

Hogyan kezdtél megismerkedni a munka világával?

Az eNET előtt egy hazai banknál voltam IT koordinátor gyakornok, viszont azon a véleményen voltam, hogy szeretném magamat minél több munkakörnyezetben kipróbálni. Fontosnak tartottam, hogy lássam, hogyan működik egy nemzetközi nagyvállalat – viszont az is nagyon érdekelt, hogy milyen egy hazai KKV. Ezért is váltottam közel két évvel ezelőtt.

Hogyan ismerted meg az eNET-et, hogyan kerültél ide?

Egy barátnőm dolgozott itt gyakornokként akkoriban, és ő mesélt nekem először a cégről. Nagyon pozitív benyomást keltett bennem, szimpatikus volt a légkör – ezért az állásinterjú után már biztos voltam abban, hogy itt szeretném folytatni a pályafutásom.

Mik voltak az első benyomások?

Izgatottan vártam az első napomat, ugyanis a korábbi munkahelyemen a koronavírus-járvány miatt szinte folyamatosan home office-ban voltam, emiatt nagyon vágytam az irodai létre, mert engem az jobban motivál, illetve szeretek társaságban is lenni. Már az első napjaimon hamar megtaláltam a közös hangot a kollégáimmal, mindenki nagyon nyitott és segítőkész volt, illetve az akkori gyakornokok, illetve junior kollégák is sokat segítettek a beilleszkedésben, illetve a céges rendezvények is, hiszen így megismerhettem azokat a kollégákat is, akik a cég más területén dolgoztak.

Szerinted miért jó eNET-gyakornoknak lenni?

Nagyon pozitív élményeim vannak a cégnél eltöltött gyakornoki időszakomról. A gyakornokoskodást választók számára kiemelten fontos szempont, hogy a választott cég rugalmasan kezelje a munkaidőt – ez számomra sem volt másképp! Az eNET ebből a szempontból is tökéletes választás volt, hiszen nagyon rugalmasan tudtam teljesíteni az elvárt heti 20 órát, illetve volt egy praktikusabb oka is: az iroda rendkívül közel volt a Lágymányosi Campushoz.

Amikor elkezdtem dolgozni az eNET-nél, óriási segítséget jelentett, hogy kaptam magam mellé egy tapasztalt kollégát, mentort, aki a teljes gyakornoki időszakom alatt végig támogatott az utamon, segített a beilleszkedésben, szakmai tanácsokkal látott el, amelyek a mai szakmai tudásom alapját képezik. A félévente tartott értékelés is rendkívül hasznos volt, itt kaptam visszajelzést a munkámról, és ez sokat segített, hogy felismerjem azt, hogy mik az erősségeim és milyen területeken kell magamat fejleszteni. A sokszínű projekteken végzett feladataim által könnyebben tudtam eldönteni, hogy milyen irány érdekel majd a továbbiakban.

Amikor tavaly decemberben elhatároztam, hogy szeretnék teljes állásban dolgozni az eNET-nél, nagyon nyitott volt a vezetőség felém. Úgy gondolom, hogy a legjobb döntés volt, amit meghozhattam, amikor munkavállalóvá váltam, sokkal felelőségteljesebbnek érzem magam!

Miért az eNET, mit tanultál itt?

Valós munkakörnyezetben valós munkatapasztalatot szereztem, mindezt a tanulmányaimmal összhangban. A gyakornoki időszakom alatt is változatos feladatokra allokáltak, így lehetőségem volt számos projekten dolgozni, amelyek persze új kihívásokat is jelentettek számomra.

Gyakornokként megtanultam, milyen csapatban dolgozni, ez fejlesztette a csapatmunka-készségeimet és megmutatta a megfelelő kommunikáció erejét, azonban kaptam bőven egyéni teret is arra, hogy kibontakozhassak. Minél több időt töltöttem az eNET-nél, annál komplexebb, felelősségteljesebb feladatokat kaptam, fokozatosan terheltek, így fejlődtem.

Továbbá számos lehetőségem nyílt arra, hogy új készségeket sajátíthassak el – ezeket az eNET által biztosított belső képzéseken tehettem meg –, de a meglévő képességeimet is tovább tudtam fejleszteni. Számos cégen belüli képzés (online, offline) érhető el, amelyek hozzájárultak mind a szakmai, mind pedig a személyes fejlődésemhez.

Milyen területen kezdtél az eNET-nél, hogyan haladtál előre, most mivel foglalkozol…?

A gyakornoki időszak alatt megismerkedtem a tanácsadói munkakörrel. Az elmúlt másfél évben egy operatív program megvalósításán dolgoztam, januártól pedig junior projektvezetőként a szenior projektvezető munkáját támogatom. Ez idő alatt részt vettem olyan projektmenedzseri feladatokban, mint költségvetés- és erőforrástervezés, eredménytermékek validálása és minőségbiztosítása, továbbá a projektben én voltam a felelőse a csapattagok és az érdekeltek közti kommunikációnak, valamint az adminisztratív feladatok ellátásáért is én feleltem.

Milyen tématerületek, munkaterületek érdekelnek?

Témákat nem tudnék lehatárolni, hogy mivel szeretnék konkrétan foglalkozni. Úgy gondolom, hogy vannak fő csapásirányok, amikkel szívesen foglalkozom. Ilyen például a digitalizáció, a fenntartható fejlődés, azonban nem határolódom el más területektől sem. Szeretnék minél többet tanulni a szenior kollégáktól, még több tapasztalatot szerezni, illetve a tervek közt szerepelnek különböző projektmenedzsment képzések is.

Hogy látod a jövőt?

Ami a jövőt illeti, izgatottan és motiváltan várom a következő kihívásokat! A közel- és távoli jövőben szeretném folytatni a szakmai fejlődésem a cégnél, az eddig tanultakat pediglen éles projektekben, a gyakorlatban is felhasználom. Szeretnék olyan projektekben részt venni, amelyek nemcsak szakmailag építenek engem, hanem társadalmilag is pozitív hatást gyakorolnak.

Jótanácsod a jövő eNET-gyakornokainak?

Azoknak, akik fontolgatják a gyakornoki programot, mindenképpen azt javaslom, hogy vágjanak bele! Szerintem a gyakornokoskodás megadja a megfelelő szakmai alapot, illetve új lehetőségeket és kihívásokat nyújt.

Érdekel az eNET gyakornoki programja?! Részleteket itt találsz: https://enet.hu/gyakornoki-poziciok/

#eNETeam #eNETMagyarorszag #eNET