E-kereskedelmi trendek 2011-ben

2012. 01. 06.

A magyarországi kiskereskedelemben szinte csak az internetes értékesítésben résztvevő kereskedők tudtak jelentős forgalomnövekedést realizálni 2011-ben. Pontos adatok csak a mérlegzárásokat követően állnak majd rendelkezésre, de az előzetes becslések alapján a magyarországi online kiskereskedelem 155 milliárd Ft-os forgalmat bonyolított az év során, és e mellett az online szolgáltatásértékesítés is jelentősen fejlődött. Az évet öt izgalmas trend jellemezte. 2011 végére már ugyanannyi nő vásárolt online, mint férfi. Az online bónusz-, kuponértékesítés olyan szolgáltatásokat is eladhatóvá tett, amelyek korábban nem voltak elérhetők interneten keresztül. A vásárlói klubok robbanásszerűen tudtak növekedni, ahogy Európa más piacain is. Az online apróhirdetési piac szereplői erőteljes versenyre kényszerítették az aukciós piactereket. Mindeközben elkezdtek megjelenni a virtuális hipermarketek – derül ki a GKIeNET – T-Mobile: „Jelentés az internetgazdaságról” januárban közzétett kutatásából.

Női-férfi erőviszonyok

Az elmúlt egy évben az online vásárlók száma szeptember végén 1,4 millió fő volt. Az internetes vásárlók között a női-férfi arány egyensúlyba került, és 2012-től már várhatóan több hölgy fog online vásárolni, mint férni. Az internetes kereskedőknek egyre inkább fel kell készülnie a női igények kiszolgálására, ami sok esetben a weboldalak átalakítását is magával hozza.

Bónuszok és kuponok

2011-ben a legtöbb média figyelem egyértelműen az online bónusz/kupon értékesítéshez köthető. Bár ez az üzleti modell a Grouponnak köszönhetően már 2007-óta működik sikeresen a világban, a magyar piac indulása csak 2010 második felére tehető, az igazi áttörést pedig 2011 hozta meg. A bónuszos/kuponos oldalak az elmúlt egy évben gyors és látványos fejlődésen mentek keresztül – az év elején még csupán néhány szereplőből álló piac az év végére közel 60 szereplősre duzzadt, így a kedvezményekre vadászó vásárlók már akár 200 aktív napi ajánlat közül is válogathatnak.

1. ÁBRA. A MAGYAR ONLINE BÓNUSZ/KUPON PIAC LEGNAGYOBB FORGALMÚ SZEREPLŐI, AKIK A GROUPON MODELLT KÖVETIK (2011 OKTÓBERI ÁLLÁS SZERINT)

Forrás: GKIeNET mérés (2011.10.01-31. budapesti és országos ajánlatok alapján).

Megjegyzés: jelentős szereplő még az Allegroup által működtetett Lealkudtuk.hu is, de ők nem a Groupon modell alapján indultak el.

A magyarországi bónuszos/kuponos oldalak indulásakor (2010 végén, illetve 2011 elején), kizárólag szolgáltatásokat kínáltak jellemzően 50%-os vagy magasabb kedvezményekkel. Mivel az impulzusvásárlás főleg a hölgyvásárlók körében kedvelt, a kínált szolgáltatások is leginkább őket célozzák. Ennek megfelelően csupán szépségápolással kapcsolatos ajánlatból havonta közel 300 jelenik meg, de szintén nagyon népszerűek az utazási/wellness ajánlatok is, valamint számos étterem is csábítja kedvezménnyel a vásárlókat. Ősszel pedig tovább bővült a kedvezményes ajánlatok köre, immár termékeket is kínálnak napi ajánlatként.

A médiában megjelent híresztelések ellenére az alkalmazott üzleti modell kiváló, a nagy kedvezmények sok a világhálót korábban vásárlásra nem használó internetezőt csábítottak vásárlásra. A GKIeNET adatai alapján a piac 2011-ben 3-3,5 milliárd forintos forgalmat bonyolíthat, melynek megközelítőleg háromnegyede a legnagyobb három szereplő között oszlik meg.

Online vásárlói klubok

Napi ajánlatok nem csak bónuszok és kuponok kapcsán jelentek meg a hazai e-kereskedelemben. Az idei év éppúgy szólt a vásárlói klubok kínálta kedvezmények felfutásáról, amely oldalak jellemzően prémium termékek exkluzív választéka köré szerveződnek. Tagjaik a legnagyobb divatmárkák termékei közül válogathatnak outlet árakon, akár 80%-os kedvezménnyel is. Az ilyen akciók hirdetése azonban már jóval komolyabb infrastrukturális és szervezési hátteret igényel (logisztikai raktár, egyedi megállapodások a márkákkal) így a magyar piac egyelőre csak két nagy szereplő között oszlik meg (Brands.hu és Fashion Days), de 2012-ben várható újabb nagy szereplő piacra lépése. A zárt vásárlói klubok forgalmát tekintve 2011-re 1,5 milliárd Ft-ot várnak a magyarországi kereskedők, míg a növekedés dinamikáját jól jellemzi, hogy 2010-ben ez a szám még nem érte el az 1 milliárd Ft-ot, 2012-ben pedig a további 1-2 milliárd Ft-os bővülés sem elképzelhetetlen.

A modell titka a kampányokban, és a mesterségesen korlátozott hozzáférésben rejlik. Egy-egy akció ugyanis csupán néhány napig tart, és adott készletre érvényes, ezzel váltva ki a klub tagjaiban az impulzusvásárlást. Emellett az akciókat csak a klub tagjai láthatják, akik kizárólag meghívás alapján kerülhetnek be – az új meghívottat pedig hetekig várólistán tartják, ezzel is fokozva a klubba kerülés izgalmát. A zárt vásárlói klubok működése a márkagazdák számára is kedvező, mert kedvezményadásokkal lehetőségük van beragadt, limitált raktárkészletek gyors és látványos értékesítésére. Ez az üzleti modell Európa országaiban éppúgy sikeres lett, mint hazánkban.

A vásárlók jellemzően a divatra sokat adó, márkás termékeket kereső jellemzően 40 év alattiak közül kerülnek ki. A férfi/nő arány ebben a szegmensben kiegyenlítettebb, ami főleg annak köszönhető, hogy a bónusz/kupon oldalakkal ellentétben a hangsúly a termékeken van. A legnépszerűbbek a ruhák, cipők, ékszerek és órák, de nagy az érdeklődés a háztartási eszközök iránt is. Az év második felében ugyanakkor néhány exkluzív szolgáltatás is helyet kapott a kínált portfólióban, így például néhány luxusutazás, Karib-tengeri hajóút is bekerült az akciók közé.

Átalakuló online apróhirdetési piac

A 2011-es év nem csak új értékesítési módok sikerét hozta, hanem régiek újra felfedezését is. A magyar e-kereskedelemben sikeresen működő aukciós piacterek idén kihívókra találtak az általános apróhirdetési oldalak révén. Az korábban is egyértelmű volt, hogy az ingatlan, állás, gépjármű, illetve a társkeresés kapcsán az ezekre specializálódott internetes oldalak a világon mindenhol sikeresek, így Magyarországon is, de a mindenféle (általános) apróhirdetéseket tartalmazó oldalak hazánkban a közelmúltig, elsősorban az aukciós piacterek népszerűsége miatt, kevésbé voltak népszerűek.

Világszinten 2010-ben csökkenni kezdett az aukciók iránti kereslet, a piactereken megnövekedett a fixáras értékesítések száma, és így a legnagyobb szereplők, köztük az eBay is, nyitottak az apróhirdetések felé. Ez a trend 2011 elejére hazánkba is elért, és kezdenek egyre népszerűbbé válni az általános apróhirdetéseket kínáló oldalak. A hatásuk annyira erősnek bizonyult, hogy a másodlagos, fogyasztó és fogyasztó közötti árucsere (más néven C2C forgalom) jelentős hányada elkezdett átvándorolni ezekre az oldalakra.

Az apróhirdetési oldalak népszerűségének oka, hogy nem tranzakcióra épülnek, azaz nem kérnek jutalékot közvetítői díjként, sőt a felfutás érdekében jelenleg több online apróhirdetési oldal ingyenesen működik. A találatok minőségének megőrzése viszont hatalmas kihívás jelent az oldalak üzemeltetői számára, ami akár azt is eredményezheti, hogy a jelenlegi felfutást követően sok vásárló inkább visszavándorol az azonnali tranzakció lehetőségét nyújtó aukciós piacterekre.
Persze semmi sincs ingyen, így idővel a hazai szereplők is bevezetnek valamilyen fizetési rendszert, de nem várható, hogy a hirdetés feladása önmagában fizetőssé válna. Külföldi példák alapján a legvalószínűbb, hogy a találatok pontosításáért kérhetnek a vásárlóktól pénzt, vagy az eladók fizethetnek extra megjelenésért díjat. Emellett pedig arra is van példa, hogy csak egyes prémium kategóriák után szükséges fizetni, mint például az ingatlan- vagy álláshirdetés. Magyarországon egyelőre még a piac felosztása zajlik, és korábban soha nem költöttek el annyi pénzt az apróhirdetési oldalak márkáinak népszerűsítésére online/offline kampányra, mint 2011-ben (több százmillió Ft-ot).

Épülnek az online hipermarketek

A 2012-es év minden bizonnyal legalább annyi változást és izgalmat fog hozni az internetes értékesítésben, mint az ezt megelőző év. A média és telekommunikációs vállalatok az általuk kínált szolgáltatások és termékek internetes értékesítésére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, így a következő évek várhatóan nagy fejlesztésekkel és felvásárlásokkal fognak telni. E közben a legnagyobb magyarországi internetes kereskedők folyamatosan bővítik a termékkínálatukat, és bár eredetileg különböző termékek kereskedelméből indultak, sőt eltérő értékesítési módokkal lettek sikeresek, mindegyik áruház az online hipermarketek, más néven webplázák létrehozásán dolgozik.
A virtuális bevásárlóközpontok kínálata egyre szélesebb skálán mozog, és a „mindent egy helyen” elvet célozták meg. Az értékesítés történhet tisztán saját kínálatból – ez a gyakoribb – de már most is van példa olyan oldalra, amely csak közvetít és hagyományos példával élve, kirakatot biztosít a professzionális értékesítők számára. Ez az értékesítési filozófia pedig képes lehet arra, hogy – offline társaihoz hasonlóan – teljesen átrendezze az internetes vásárlásról alkotott képünket. A fejlesztéseknek további lendületet ad, hogy az internetes kereskedők legnagyobbika, az Amazon.com, már építi Szlovákiában a disztribúciós raktárát, ahonnan a közép-kelet európai piacot kívánják kiszolgálni.

GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.