A digitális jövő kapujában: Internet Hungary Konferencia – részletek és élménybeszámoló

2023. 10. 06.

Az információs technológia robbanásszerű fejlődése és az internet által teremtett lehetőségek korában az Internet Hungary Konferencia évről évre az online teret érintő innováció és fejlődés központja. Az eseményen olyan megoldások mutatkoznak be, amelyek alakítják a digitális jövőt, ezáltal átformálják a társadalmat és az üzleti életet. Mi részt vettünk idén is, tarts velünk rövid cikkünkön keresztül és éld át általa Te is a konferencia élményeit!

Az Internet Hungary évről évre a digitális világ vezető szakembereit és érdeklődőit gyűjti össze, így idén, a 24. alkalommal is kivételes lehetőséget kínált a friss online szakmai trendek megismerésére és a tapasztalatcserére.

Október 3-án reggel, a konferencia főszervezője, Csermely Ákos kezdte meg a programok sorozatát a „Lépjünk be, a magunk teremtette mesterséges világba!” című előadással, a kétnapos esemény szókimondó ismertetőjével. Elkezdődtek a szakmai előadások, mindenki a saját érdeklődése szerint választott a számos tématerület közül. A Versenypiac előadóteremben komoly közgazdasági témák voltak fókuszban, mint például a gazdaság ingyenes modelljei, ezek előnyei és hátrányai. Sokat hallottunk a jövőről, kihívásokról, fenntarthatóságról, globális problémákról és versenypiaci dilemmákról is. A Mesterséges intelligencia terem a téma aktualitása miatt rendkívül sok érdeklődőt vonzott. Ember-robot vagy robot-ember? Melyik könnyebben megvalósítható? Hogyan hat a kognitív folyamatokra az AI döntése? Inspiráló előadások kalauzoltak el minket az informatika világába. Megismertük azt is, hogy hol járnak a mesterséges intelligencia fejlesztései a honvédelmi szektorban és milyen képességekkel turbózza fel a jövő katonáit a technológia, milyen innovációk zajlanak a hadiiparban. Fontos megemlíteni, hogy az internet használatának terjedésével egyre inkább felértékelődik a digitális biztonság és az adatvédelem. Az Internet Hungary Konferencia komoly hangsúlyt helyez ezekre a kérdésekre, és olyan szakértőkkel és szakmai fórumokkal várta a résztvevőket, akik segítettek megérteni és hatékonyan kezelni ezeket a kihívásokat. Marketinges szakemberek számára is volt bőven érdekesség az eseményen. Gazdasági hatások, válságmarketing, slow marketing, vásárlói kosarak alakulása, alkalmazkodó marketing, mindenki kedve számára tudott válogatni az izgalmas előadások és inspiráló előadók közül.

Mi is ott voltunk!

Az eseményen egyik alapító partnerünk, Dr. Kis Gergely is az előadók között szerepelt. „A kapitalizmus újragondolva: növekedés vagy nem-növekedés?” című fórumbeszélgetésen ismerhettük meg gondolatait. Kezdésnek a növekedés témakörét boncolgatták a fórum résztvevői. Van-e növekedés, jó-e a növekedés, szükséges-e a növekedés, lehetséges-e olyan, hogy nem-növekedés? Exponenciális-e a növekedés? Miben lehet mérni? A szakértői vélemények után fontos téma volt a társadalmi rétegek közötti egyenlőtlenség, valamint a fenntarthatósági problémák is. Nagyon izgalmas volt a mesterséges intelligenciáról folytatott diskurzusuk, ahol arról is szó esett, hogy a jövőben kiválthatja-e az emberi munkaerőt a mesterséges intelligencia. Gergely szerint az AI már ma is az életünk fontos része, még ha azt nem is látjuk, nem is tudjuk, hogy mennyire. Végül a fórumbeszélgetést a kapitalizmus jövőjéről szóló véleményekkel zárták.

Partnercégünk, a Reacty Digital is képviseltette magát az eseményen. Vass Dorottya, Szeles Péter és Kapcsos Bálint tartottak érdekes, statisztikai adatokra és kutatásokra épülő előadásokat. Megtudhattuk például, hogy a fogyasztók fele racionálisan viselkedik a jelenlegi válságos helyzetben, alaposan tájékozódik vásárlás előtt és igyekszik spórolni. Dorottya elmondta azt is, hogy a lakosság bő harmada szorongó fogyasztóvá vált – vagy már eleve az volt – és sokkal jobban odafigyel vásárlási szokásaira, sokkal negatívabban éli meg az inflációt, mint mások. Kevesen vannak emellett a könnyed költekezők, akiknek aránya 2022 júliusáról 2023 júliusára 23 százalékról 14 százalékra csökkent.

Jövőre is megyünk!

Az immár 24. alkalommal megrendezett Internet Hungary Konferencia 2023-ban is egy rendkívül informatív, inspiráló esemény volt, ahol a résztvevők betekintést nyerhettek a digitális jövő ígéretes fejleményeibe és annak kihívásaiba. A konferencia lehetőséget adott a szakmai kapcsolatok építésére és az új technológiai trendek megismerésére. Hisszük, hogy az elhangzott gondolatok és megosztott tapasztalatok új lendületet adnak a digitális tér felfedezéséhez.

Csatlakozzunk az online úttörőkhöz, és találkozzunk jövőre is Siófokon, az innováció fellegvárában!

A cikk szerzője: Szatmári Emese