5,3 millió okostelefon-használó hazánkban

2019. 09. 05.

Hazánkban okostelefont 5,3 millióan, a felnőtt magyar internetezők 89 százaléka használ. A válaszadók által használt készülékeket tekintve továbbra is erős a Samsung részesedése és Android egyeduralom jellemző. 2017 óta a készülékükön mobilinternetet használók száma 1,7 millióval nőtt, táboruk 2019 májusára közel 4,5 millióra bővült. A legnépszerűbb napi szinten végzett online okostelefonos tevékenységek a böngészés, az online üzenetküldés alkalmazással és a közösségi média oldalak látogatása.

Az eNET rendszeres, éves mobiltelefonos kutatása az okostelefon-használat fő trendjeit vizsgálta.

2017 óta 800 ezerrel bővült az okostelefon-használók tábora

Az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. 2019 májusában végzett online kutatása alapján a felnőtt magyar internetezők 89 százaléka, azaz közel 5,3 millióan használunk okostelefont. 2017 áprilisa óta 800 ezerrel bővült az okostelefont használók tábora.

Az okostelefon életünkben betöltött kitüntetett szerepét nemcsak a használók számának folyamatos emelkedése, de a készülékünkhöz való ragaszkodásunk is bizonyítja. Amellett, hogy az okostelefon-tulajdonosok 71 százaléka szinte sosem kapcsolja ki telefonját, 55 százalék éjszaka is maga mellett tartja, negyedük pedig még a mellékhelyiségbe is magával viszi azt.

A válaszadók által használt készülékek operációs rendszerét illetően továbbra sem kérdéses az Android dominanciája, amit 2017 óta még tovább is tudott növelni (78 százalékról 85 százalékra). A második helyen az iOS szerepel 11 százalékkal, a harmadik helyezett pedig a Windows Phone 3 százalékkal.

Márkákat tekintve változatlanul a Samsung részesedése a legjelentősebb (jelenleg 34 százalék), amit a Huawei (23 százalék) és az Apple (11 százalék) követ. Bár az elmúlt években a Huawei használati aránya nőtt a legnagyobb mértékben idehaza (is), az Amerikai Egyesült Államok 2019 tavaszán tiltólistára tette a kínai céget (többek között újabb készülékein a Google szolgáltatások eltörlésével, melynek következtében az Android operációs rendszertől is kénytelenek lettek volna megválni). Viszont a szankciót azóta visszavonták, így a kínai cég továbbra is használhatja az Androidot okostelefonjai operációs rendszereként. Mindeközben a Huawei sem volt rest, lefejlesztette saját operációs rendszerét Harmony OS néven, melyet különböző okoseszközökön lehet használni. A vállalat feltehetőleg a háttérben továbbra is fejleszti rendszerét (többek között saját alkalmazáspalettát építve), felkészülve az Egyesült Államok lehetséges jövőbeni szankcióira, amik a márkák rangsorában jelenleg betöltött második helyét is veszélyeztethetik.

Az eNET kutatása alapján a válaszadók számára okostelefon választásakor az ár (85 százalék) és a készülék tudása, technikai jellemzői (82 százalék) után az operációs rendszer a harmadik legfontosabb szempont (75 százalék), így kérdéses, hogy Android nélkül mennyire tartanának ki a Huawei mellett.

2017 óta több mint 1,7 millióval nőtt a mobilnetezők tábora

Wifin keresztül tízből kilenc okostelefon-használó szokott készülékén internetezni. Számuk 2017 óta több mint 700 ezerrel emelkedett, 2019-re elérte a 4,9 milliót. Mobilinternet esetében még jelentősebb volt a bővülés: okostelefonján mobilnetet a válaszadók 85 százaléka, azaz közel 4,5 millióan szoktak használni, 2017 áprilisa óta számuk több mint 1,7 millióval nőtt.

Az okostelefon mindenre jó

A telefon csak telefonálásra való? Az okostelefon-tulajdonosok szerint biztosan nem, mivel egyre többen, egyre több (online) tevékenységre, és már akár számítógép helyett is használják készüléküket. Az okostelefonon napi szinten végzett legjellemzőbb online tevékenységek a böngészés (72%), az online üzenetküldés alkalmazással (68%) és a közösségi média oldalak látogatása (67%).

Okostelefon: egy képernyő – korlátlan lehetőségek

Az okostelefonok mára digitális életünk legfontosabb eszközévé váltak, hiszen mindig velünk vannak, és a mobilinternet révén – akár a többi digitális eszközt helyettesítve – minden (online) lehetőséget biztosítanak, amire csak szükségünk lehet. Mindez az üzleti élet szereplői számára is új távlatokat nyit hazánkban, mivel milliókat érhetnek el helytől és időtől függetlenül.

eNET Internetkutató Kft.

Röviden a Mobiltelefonos alapkutatásról: kutatássorozat, melyet az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. 2013 szeptembere óta végez. Az adatok nem, korcsoport és régió szerint reprezentálják a 18 évnél idősebb internetezők véleményét. A felmérések 2014 januárja óta az eNET online panelén, a Véleményem Van (VeVa) online kutatási közösség tagjai körében zajlanak.

A kutatás főbb témakörei:

  • Általános mobiltelefon-használat
  • Okostelefon-használat és jellemzői
  • Alkalmazásletöltés és -használat
  • Számítógép vs. okostelefon
  • Vásárlás és fizetés okostelefonnal
  • Mobilinternet-, 4G és wifi-használat
  • Készülék-és platformváltás
  • Okoseszközök elterjedtsége

A 2019. májusi tanulmány forrásai:

  • eNET Mobiltelefonos alapkutatás, 2017. április, N=1011 fő
  • eNET Mobiltelefonos alapkutatás, 2018. április, N=889 fő
  • eNET Mobiltelefonos alapkutatás, 2019. május, N=1061 fő