Hitelesítési szolgáltató központ kifejlesztése

Projekt neve:
Hitelesítési szolgáltató központ kifejlesztése

Projekt azonosító száma:
GOP-1.1.1-11-2012-0487

Kedvezményezett:
eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
1092 Budapest, Ráday u. 42-44.
6000 Kecskemét, Széchenyi sétány 5.
E-mail: info@enet.hu
Telefon: +36 1373-0780
Faxszám: +36 1 323-3280
Weboldal: www.enet.hu

Közreműködő szervezet:

Nemzetgazdasági Minisztérium
Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős
Helyettes Államtitkárság

1139, Budapest Váci út 83
Levelezési cím: 1539 Budapest, Pf. 684.
E-mailes ügyfélszolgálat: gazdasagfejlesztes@ngm.gov.hu
Telefonos ügyfélszolgálat: +36 (40) 200617

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 336,52 MILLIÓ FORINT

Kivitelezés ideje: 2014.06.01 – 2015.06.30

Projekt leírása:

Az eNET az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett GOP-1.1.1-11-2012-0487 számú ”Hitelesítési szolgáltató központ létrehozás” című pályázat keretében komplex PKI környezet kialakítását végzi, melynek részeként hitelesítő központ szoftverrendszert, infrastruktúrát és szabályzatokat állít fel, ezzel megalapozva a multi platformos aláíró kliensszoftver fejlesztését.

A fejlesztés új szolgáltatások megjelenését teszi lehetővé a piacon mivel az authentikációs és aláíró integrált szolgáltatás több célcsoport számára, több egymástól különböző, mégis szorosan összekapcsolódó szolgáltatást integrál egy kliens segítségével. A kliens elérhetővé teszi az elektronikus biztonsági megoldások teljes skáláját, mint például többfaktoros authentikációt, tranzakció jóváhagyást, online fizetést, üzenettitkosítást és elektronikus aláírást.
A szolgáltatás másik újdonsága a személyes megjelenés nélküli szerződéskötés megvalósítása. Mivel az elektronikus világban is igény mutatkozik arra, hogy a szerződések teljes jogi érvényességgel és bizonyító erővel kerüljenek aláírásra, egy irat átvétele igazolásra kerüljön vagy nyilatkozatot lehessen tenni, és ehhez ne legyen szükséges személyes megjelenésre, illetve ügyfélszolgálati iroda fenntartására. Ez megvalósítható a szolgáltatás által is nyújtott PKI alapú digitális aláírással, web
felületen keresztüli aláírás kéréssel, vagy akár tömeges aláírási kérés kiküldésével.
Jelen kutatás-fejlesztési projekt legfontosabb feladata, célkitűzése, hogy a világban jelenleg működő, széleskörűen használt elektronikus tanúsítvány szolgáltatók információs rendszerein túlmutatva, egy mindenki számára elérhető, ugyanakkor a korábbi igényekben megfogalmazott elektronikus eszköz tanúsítvány szolgáltatási rendszer körülményeit kutassa, és egy ennek megfelelő integrált rendszert hozzon létre.
A fejlesztés alapjául egy fokozott biztonságú hitelesítési szolgáltató központ szolgál, mely működési hátteret biztosít a szolgáltatáshoz. Ennek felállítása szintén a projekt keretében zajlik.
A projekthez az Európai Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 336 518 540,- Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít.

A webhely tartalmának megjelenítésekor cookie-kat használunk. Adatainak kezeléséről az alábbi Adatkezelési tájékoztatóban további információkat olvashat.