Jövőnk a következő generáció kezében

Pályázatok és pénzjutalmak innovátorok számára

2022. 09. 12.

Tehetség, szorgalom, egyediség. Számos szakmai elismerés létezik a tudományos szférában, amely méltóképp elismeri a kreatív ötleteket, mégis kevés olyan díjról tudunk, ahol az innovatív megoldásokat pénzjutalommal (is) honorálják.

Pedig napjaink feltalálói, kutatói és szakemberei számos kihívással szembesülnek: drága technológiák, erőforráshiány és szűkös kísérleti kapacitások. Éppen ezért mi elhoztunk néhány alternatívát egy összegző cikk formájában, ami feltérképezi azokat a díjakat és pályázatokat, amelyek ösztönzést jelenthetnek az ambiciózus feltalálók számára. Ez itt az eNET rövid díjkörképe.

Fekete László-díj — Kihívás és kreáció, avagy „Ember az innováció mögött

Fekete László emlékét a Hírközlési Tudományos Társaság (HTE) díja őrzi az újabb generációk számára.  A hazai távközlési és informatikai vezetői közösségének egykori tagja fáradhatatlanul és kitűnő érzékkel kereste az innovatív megoldásokat. A fejlesztéshez hozzáadott értéket, felhasználói elégedettséget és anyagi eredményt párosított.

Immár harmadik alkalommal jutalmazzák a róla elnevezett, Fekete László-díj pályázat keretein belül a HTE és az ICT szegmens jeles képviselői azt a személyt, aki az innovációs szegmensben alkotott termékén és/vagy szolgáltatásán keresztül szakmai újdonságot hozott. A HTE díj ars poeticájában hangsúlyos szerepet kap a jövő szakembereinek támogatása, elvégre a jövő az ő kezükben van!

Az elismerés központi üzenete: „Ember az innováció mögött”. A HTE díját minden esetben olyasvalaki nyerheti el, akinek személyisége és célja méltóképp beleillik abba a képbe, amit a szervezők Fekete László emlékére és tiszteletére hoztak létre. „Az értékelési szempontok középpontjában nem az innováció tárgya, hanem annak alanya, az ember, az innovátor áll” – emelte ki Maradi István, a pályázatokat elbíráló zsűri vezetője. „Nem a terméket vagy a szolgáltatást értékeljük, hanem az embert, az ő innovációhoz való hozzáállását, és hogy tud-e ugyanúgy példakép, követendő minta lenni, mint Fekete Laci volt.”

A díjra olyan személyek pályázhatnak, akik maguk is részt vettek valamilyen infokommunikációs fejlesztés koncepciójának kialakításában vagy létrehozásában, a fejlesztés eredménye pedig eljutott a piaci hasznosítás fázisába. A korábbi évek nyerteseinek sikerült maradandót alkotnia: 2020-ban Nagy Gergő, az EvoAid 38 éves alapítója és ügyvezetője lett az Év Innovátora, tavaly pedig Soós Gábor (Magyar Telekom), aki felismerte a kisebb, de megbízható mobilhálózatok ipari létjogosultságát.

A szakmai elismerés idén is impozáns pénzjutalommal párosul: 1 000 000 forint nyereményben részesül a legkiválóbb innovátor. A pályázásra 2022. október 1. éjfélig van lehetőség, a teljes kiírás a honlapon olvasható.

Prima Primissima Díj — Példa és érték a társadalom számára

A vágy az elismerésre ősidők óta ösztönös az emberben. Ez sarkall még nagyobb és jobb teljesítményre, arra, hogy kitűnjünk a tömegből” – erre törekszik Prima Primissima Díj is. Csányi Sándor, az Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: „Elsők között lenni tudományban, kultúrában, sportban, művészetekben csak annak adatik meg, akinek az elszántsága tehetséggel párosul”.

A Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított, 15 millió forinttal járó elismerést tíz kategóriában vehetik át a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői. 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.

Vodafone Digitális Díj — Digitalizáció és praktikum a fókuszban

Idén negyedszerre rendezték meg a Vodafone Digitális Díj, a Vodafone Magyarország Alapítvány innovációs versenyét. A 118 beérkezett pályázatból 10 digitális és társadalmi szempontból is kiemelkedő pályázatot jutalmazott a zsűri.

Az először 2018-ban meghirdetett díj 15 millió forint összértékű. Célja, hogy olyan programok jöjjenek létre, amelyek a digitalizáció támogatásával praktikus segítséget adnak mindennapi életünkben. Korábban három kategóriában hirdettek nyertest: Digitális Társadalom, Környezetvédelem és Fenntarthatóság, Digitális Esélyegyenlőség. 2022-ben pedig, a szakmai és a társadalmi zsűri egybehangzó véleménye alapján, egy Inkubációs Különdíj is kiosztásra került. Az elismerésre magánszemélyek, vállalkozások és nonprofit szervezetek egyaránt pályázhatnak.

EIT Innovators Awards — Példaképet teremt a változáshoz

2018-ban adták át először az Európai Üzleti Csúcstalálkozó (European Business Summit) keretén belül az Év Európai Vezetői díjakat, ezzel elismerve az üzleti, politikai, vállalkozói és innovációs élet kiemelkedő eredményeit. A verseny dobogósait minden évben jelentős összeggel, 50, 20 és 10 ezer euróval honorálják.

Érdekesség, hogy az Év Innvátora díj legelső nyertese Imre Krisztián, az EVA Vision alapító ügyvezetője volt Brüsszelben. Kiemelkedő találmánya egy olyan szemüveg, amely látássérültek mobilitását segíti.

Nobel-díj — Szakmai elismerés 1901 óta

A világ talán legismertebb szakmai elismerésének névadója Alfred Nobel, svéd kémikus és feltaláló. 1895-ben, halálát megelőzően úgy rendelkezett, hogy vagyonának kamataiból évente részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia, orvostudomány és irodalom legjobbjai. Valamint az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, nagyjából 352 millió forintot (legfrissebb adat alapján, 2021/2022) – kiérdemli. Az évente átadott kiemelkedő szakmai teljesítményért járó elismerést minden évben nagy figyelemmel kíséri a nyilvánosság.

Nobel nem egy-egy tudományos pálya vagy életmű elismerésére szánta az elismerést: végrendelete értelmében konkrét teljesítményért, eredményért adható a díj. Az érmet szervezetek csakúgy kiérdemelhetik, mint magánszemélyek.

A cikk szerzője: Vass Dorka