400 ezernél több mobilbankos

2004. 01. 01.

A GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. és a Westel Mobil Távközlési Rt. – a Sun Microsystems Magyarország Kft.-val együttműködve – negyedévente felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését.

Jelen összefoglalónkban a pénzügyi szektor elektronikus-gazdasággal összefüggő jellemzőit mutatjuk be.

A felmérés eredményei

Mobiltelefonos banki szolgáltatásokra szóló szerződéssel 2003. szeptember 30-án kb. 400 ezer lakossági és 47 ezer vállalati ügyfél rendelkezett. A megelőző három hónap során a lakossági ügyfelek száma 24%-kal, egy év alatt pedig 86%-kal növekedett. A mobilbanki szolgáltatást igénybevevő vállalati ügyfelek száma egy negyedév alatt 11%-kal, 12 hónap alatt pedig 80%-kal nőtt. A mobilbanki ügyfelek száma mintegy 100 ezer fővel haladja meg az internetbanking ügyfelek számát.

Jelenleg 15 bank nyújt mobiltelefonos, főleg SMS alapú pénzügyi szolgáltatást. Hat bank azonban már WAP-os felületen is elérhetővé tesz szolgáltatásokat, amely rendszer jobban megfelel az aktív tranzakciók (pl. átutalás) számára is.

Mobiltelefonos szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek száma a bankoknál

A mobilbanki szolgáltatással rendelkező bankoknál a szerződéssel rendelkező lakossági ügyfeleik aránya kb. 7,9% volt a harmadik negyedév végén, míg a vállalati ügyfeleik 7,8%-a használta a mobiltelefont banki szolgáltatások igénybevételére.

A hitelintézetek várakozásai és a GKIeNET becslése szerint 2003 végén több mint 420 ezer lakossági, illetve kb. 52 ezer vállalati ügyfél rendelkezett mobiltelefonos banki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel.

2004 folyamán a GKIeNET előrejelzése szerint a lakossági mobilbanking ügyfelek száma további 28%-kal emelkedhet, míg a vállalati online ügyfélkör ennél valamelyest gyorsabban 30-32%-kal nőhet.

A kutatásról

A felmérés 2003 novemberében zajlott le a pénzügyi szférán belül önkitöltős kérdőívek segítségével, teljes körűen megkérdezve a hitelintézeteket, az internetes takarékszövetkezeteket és a biztosítótársaságokat. Mérlegfőösszeg alapján a bankok 78%-a, díjbevétel alapján a biztosítók 60%-a képviseltette magát a felmérésben.

GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.