IV. Drón Summit és Expo

A nélkülözhetetlen technikai fejlesztések szerepe volt fókuszban a 2022-es drónkonferencián

2022. 11. 16.

A magyar dróniparág egyik kiemelkedő eszmecseréjét, a Drón Summitot és Expót már negyedik alkalommal rendezték meg az ősz folyamán Budapesten, a HungaroControl főszervezésében. A rendezvény vendégországa egyébként idén Svédország volt, így az egyik legérdekesebb előadás is a svédekhez köthető, a SAAB drónradar technológiáját mutatták be. De számos további, nemzetközi előadást hallhatott a nagyközönség: svájci, amerikai és német szakértőktől.

 

Számos érdekesség mellett idén több újítás is volt a rendezvényen: több nemzetközi előadót láthattunk, több kiállító is volt – többnyire agrár és védelmi vonalon. De UTM-projektek és az EASA képviselet is prezentált, illetve nem utolsó sorban egy drón témájú ötletpályázatot is megvalósítottak, kifejezetten egyetemisták számára.

 

Az eNET számára a dróntechnológiai innovációkon és diskurzusokon túl az idei konferencia kapcsán külön öröm, hogy a Drón Summit és Expo keretei közt meghirdetett ötletpályázaton részt vett és bejutott a top 8-ba Révai Orsolya és Bindics Gellért gyakornok kollégáink párosa: a nagyközönség előtt prezentálhatták az „e-recept Big Data-n alapuló drónos gyógyszerkiszállító” ötletüket.

 

Ezúton is szeretnénk gratulálni a prezentációhoz, valamint a minőségi pályázati anyagukhoz!

 

Orsolya és Gellért pályázati anyaga egy nagyon is aktuális problémára hívja fel a figyelmet, miszerint az elnéptelenedő és idősödő falvakban a magányos, sokszor kiszolgáltatott idős emberek nehezen jutnak gyógyszerhez és alapvető élelmiszerhez.

 

 

A megoldásuk lényege az e-recept Big Data alapú elemzése, amivel biztosítható a periodikusan felírt gyógyszerek automatizált kiszállítása, drónok segítségével. A gyógyszergyártók, a gyógyszertárak, az állam és a végfelhasználók összekötésével jól tervezhető, a gyógyszerellátás szempontjából stabilabb működés biztosítható az adatelemzés felhasználásával. A megoldást kollégáink részletesen elemezték, majd bemutatták a jogszabályi környezetet, elérhető technológiákat és az e-receptben rejlő lehetőségeket. Pályázati munkájukban rávilágítottak arra, hogy a drónos kiszállítás repülésbiztonsági szempontból nem rejt nagy kockázatot: az egyébként is alacsonyabb népsűrűségű területek hatékonyabban, olcsóbban és környezetbarát módon elérhetők, szemben a terepjárós kiszállással.

 

Nagyon örültem, hogy bekerültünk a legjobb pályázatok közé, főleg azért is, mert egy olyan problémára kerestünk megoldást, ami a közigazgatást, azon belül az egészségügy fejlesztését érinti, ami személyes érintettséggel is jár legtöbbünk számára” – mondta el Révai Orsolya, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. tanácsadási üzletágának gyakornoka.

 

 „Hatalmas lehetőségként éltem meg ezt a konferenciát, és nagyon örültem, hogy képviselhettem az eNET-et és az egyetememet is, valamint a jövőben is szívesen vennék részt drónokkal kapcsolatos projektekben” – tette hozzá Bindics Gellért, aki szintén az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. tanácsadási üzletágának tanácsadási gyakornoka.

 

 

A cikk szerzője: Holló Benjamin, az eNET UAS/UTM szakértő kollégája