Gyorsjelentés az internet-gazdaságról, 2002. II. negyedév

2002. 07. 01.

A GKI Gazdaságkutató Rt. – a Webigen Rt.-vel és a Sun Microsystems Magyarországgal együttműködve – negyedévente felméri az internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Az internetszolgáltatók és a kábeltelevízió-szolgáltató cégeket érintő felmérés legfontosabb, összegző eredményei a következők.

Az internetszolgáltatók a nyújtott szolgáltatásaik közül a verseny kiélezettségét a leginkább továbbra is az internet-szolgáltatás területén érzékelik, és változatlanul a verseny intenzitásának növekedését várják. Szintén erős, de az előző negyedévhez képest enyhébb intenzitású versenyt várnak a tartalomszolgáltatás, a web-design és az online reklám piacokon. Az elektronikus kereskedelemben (B2B, B2C) az internetszolgáltatók mérsékelt erősségű versenyt látnak jelenleg, ugyanakkor várakozásaik alapján a verseny erősödése várható mindkét piacon.

Az internetszolgáltatók árbevételének legjelentősebb részét az előfizetésekből származó bevételek teszik ki. Bár a bevételi kategória arányának dominanciája megmarad, a következő 12 hónapban a forgalomban meghatározóbb részt képvisel majd a forgalmi díjakból, valamint a honlapkészítésből és karbantartásból származó bevételek.

A szolgáltatások fejlesztésére fordított összegek a következő 12 hónapban a kapott válaszok alapján tovább emelkednek. A vállalatok várhatóan kevésbé jelentősen fogják növelni kiadásaikat hálózatépítésre és hardverbeszerzésre. A legintezívebb növekedés a szoftverek terén várható.

A válaszoló szolgáltatók közül jelenleg 16% nyújt VoIP szolgáltatást (internet-protokol alapú hangátvitel). Azok közül, akik még nem vezették be termékpalettájukra e szolgáltatást 54% tervezi, hogy egy éven belül beszáll ebbe az üzletágba is.

A cégek közel felének számításai szerint az új Egységes Hírközlési Törvény hatására a szolgáltatások árai csökkenni fognak, a forgalom pedig növekszik majd. A válaszadók fele viszont úgy vélekedik, hogy a törvény elfogadása rövidtávon egyelőre nem befolyásolja forgalmukat, vagy a hozzátartozó végrehajtási rendeletek ismerete nélkül piacra gyakorolt hatása nem előrelátható.