Az eNET mobilhálózat mérési tevékenysége

Az eNET mobilhálózat mérésére („drive test”) alkalmas mérőműszerekkel – scanner (Rohde&Schwarz TSMW), forgalmi teszt mérőműszerek (NEMO; Nokia teszt telefonok, rögzítő sw.; Samsung Galaxy) és software eszközök – illetve a mérésekhez szükséges szakértőgárdával, illetve járműparkkal rendelkezik. Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Szlovéniában, Romániában vagy más, egyeztetés szerinti országban) vállaljuk a méréseket. Egy időben akár 15 jármű képes Drive Test során a celluláris hálózatok mérésére, mozgásban és álló helyzetben.

Mobil hálózat mérésére alkalmas járműpark (példák)

Eszközeink és módszereink képesek közvetlen lefedettségi adatokat mérni (térerő és jel/zaj jellegű mennyiségek), valamint a pillanatnyi, adott ponton mérhető hálózati sebességet-kapacitást mérni.

Továbbá képesek vagyunk a hálózat általános kapacitásának megbecslésére is, közvetett jellemzők mérése alapján (kódolási szint alapján a kiosztott kapacitás megbecslése, CQI minőségi mérés).

Ec/No és RSCP értékek letöltés közben

HSDPA paraméterek mérése letöltés közben

További opció a nyers adathalmazon túl a mérési eredmények különböző szempontok szerinti feldolgozása és térképi ill. GIS alapú alkalmazása.

A Drive Testből származó adatok a műszaki tervezéshez (hálózatfejlesztés, üzemeltetés, hálózathangolás), az NMHH felé történő dokumentációkhoz, stratégiaalkotáshoz és a lokális marketing kommunikáció számára teremtenek értéket. Az eNET adatbányászati kompetenciájával az adatok bármilyen szintű feldolgozása megoldható, és az adatok a döntéshozatal segítésére vizuális formában is megjeleníthetők.

Ezekre építve tanácsadási igényt is képesek vagyunk kiszolgálni: az ötletadástól a módszertan kidolgozásán vagy átdolgozásán át annak programszerű alkalmazásáig. Mérésre alapozva pontok és területek hálózati minőségének javítására is tudunk javaslatot tenni.

Lefedettség vizsgálata, RSCP értékek sávos ábrázolása