Egyre több figyelem a drónoké a haza szakmai konferenciákon, eseményeken

2022. 02. 28.

 

Az eNET UAS/UTM specialista csapata számos olyan konferencián vett részt az elmúlt időszakban, ahol a drónok igazán kiemelt szerepet kaptak. Ezek az események nagyszerű fórumot nyújtottak a témaspecifikus diskurzusokhoz és az iparági kapcsolatok elmélyítéséhez. Íme egy rövid beszámoló, néhány érdekesség az elmúlt időszak „drónos eseményeiről”, többek között az Infotérről és a Drónkonferenciáról. Izgatottan várjuk a 2022-es év olyan újabb rendezvényeit, ahol a drónok ismét nagy figyelmet kapnak.

 

III. DRÓNKONFERENCIA

 

A HungaroControl már harmadik alkalommal szervezte meg a Drónkonferenciát, ahol számos hazai és nemzetközi drónpiaci szereplő, többek közt UA detektálással, üzemeltetéssel, illetve UTM rendszerrel foglalkozó cég sorakozott fel a kiállítók és az előadók közt, a rendezvényen pedig az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. kollégái is részt vettek 2021 őszén.

 

Ütős programpont volt: a lengyelországi UTM előadása

 

A lengyelországi UTM (drón-forgalommenedzsment) prezentációja egészen új fókuszba helyezte a drónszabályozást: rendszerük lényege, hogy – egy-egy légtérszerkezetet kivéve – online elérhetővé tették a regisztrációt, a bejelentést, a biztosításkötést és a szinte azonnali repülési igény gyors kezelését.

 

A felületen több lehetőség adott a repülési művelet végrehajtásához és dokumentálásához:

  • Manuális légtérszerkezet kijelölése online térképes felületen elektronikusan (jeladó nélküli drónok esetén)
  • ADSB-in/out jeladó használati lehetősége, FLARM azonosítás használati lehetősége, LTE/5G alapú helyzetmeghatározás integrálásának lehetősége
  • Dinamikus, azonnali légtérigény kijelölése
  • Teljesen elektronikus és gépi átlapolás ellenőrzési rendszerek használata az UTM részeként

 

A konferencia további kiemelkedő programpontja volt: hidrogén üzemanyagcellás magyar drón

 

A világon elsők között mutatta be a magyar Goldi Mobility a saját fejlesztésű hidrogén-üzemanyagcellás drónját. A drón 253 percig is képes repülni (ehhez egy 12 literes, 300-350 bar nyomású tartály látja el hidrogénnel), míg a hagyományos akkumulátorral ellátottak átlagosan 35-40 percig maradnak a levegőben. Jelenleg a tartály feltöltése és a keletkező víz jegesedése jelenti a legnagyobb kihívást, így ezek további fejlesztéseket igényelnek.

 

ZALA ZONE INNOVÁCIÓS NAP – a Drónkonferencia folytatása és pályabejárás

 

A Drónkonferencia Zalaegerszegen „folytatódott”, a Zala ZONE tesztpályáján, ahol az eNET-et UTM/UAS specialista tanácsadó kollégája, Holló Benjamin képviselte. Az eseményen az autonóm közlekedés, a drónok kutatás-fejlesztésének eredményei és legújabb irányai kerültek előtérbe. A szervezők a szakmai konferencia mellett önvezető légi és földi járművek bel- és kültéri bemutatójával színesítették az eseményt. A beltéri drón, VR és járműipari fejlesztések újításairól számos előadást tartottak, és az eszközök kipróbálására is nyílt lehetőség.

 

A program kiemelt pontja volt a Zala ZONE tesztpálya dinamikai felületén szervezett kültéri bemutató, amelynek keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói és a CollMot Robotics Kft. autonóm drónraj és autonóm autó driftelését és együttműködését mutatta be. Ezen felül bemutatásra került egy körülbelül 50 drón együttműködését és autonóm vezetését szimuláló algoritmus.

Számos fejlesztési és technológiai bemutató is volt a rendezvényen:

 

  • 5G alapú jármű- és drónvezérlés cipőbe épített érzékelőkkel, vezérlővel
  • Gépjármű önvezetése, aminél a környezetet egy, a drónon elhelyezett LIDAR segítségével képeztek le a jármű „szemeként”
  • Autonóm pályakarbantartó rendszerek és bójaelhelyező autonóm rendszerek bemutatása
  • FPV drónversenyzés és élő közvetítő rendszerek megtekintése

A Zala ZONE jövője

 

2023-tól a legmodernebbnek számító Lynx harcjárművek a pálya közvetlen közelében fognak készülni, az összeszerelő üzem és a csarnok váza már készen van. Saját tesztkörnyezetet is kialakítottak már ehhez, ami ráadásul a mezőgazdasági járművek vizsgálatára is alkalmas. Emellett a közeljövőben kifejezetten fontos szerepet kap a Zala ZONE életében a drónokkal együttműködő rendszerek fejlesztése és tesztelése.

 

INFOTÉR Balatonfüreden

 

2021 októberében már tizenkettedik alkalommal rendezték meg az Infotér Konferenciát Balatonfüreden. A rendezvény egyik eseménye az intelligens közlekedési rendszerek témakörében szervezett panelbeszélgetés volt, amelyen Holló Benjamin tanácsadó kollégánk is részt vett. A szakmai beszélgetésen a smart city témáját is érintették, a fogalom tisztázásáról, a névhasználat lehetőség szerinti mellőzéséről és az autonóm közlekedési rendszerek fejlettségi szintjeiről, kihívásairól volt szó. A résztvevők között egyetértés volt abban, hogy a földön és a levegőben egyaránt algoritmikus megoldásokkal lehet hatékonnyá tenni és biztosítani a közlekedést. A földön a legnagyobb kihívást a túlzott járműforgalom, az azok által generált és közlekedési rendszerek által felhalmozott adatmennyiség feldolgozása, valamint a forgalmi szituációk megoldása jelenti. A levegőben ezzel szemben az adatmennyiség hiánya és a forgalomirányítás „vaksága” okoz gondot.

 

A teljes önvezetés, az önvezető légijárművek térnyerése még legalább 5-10 évnyi távolságra vannak, ennek többek között a jogi aggályok és az informatikai megoldások kezdetlegességei állják útját, de az adatfeldolgozás és az UTM rendszerek fejlesztése lehetővé fogja tenni a hatékony forgalmat már korábban is. Ezeknek a jövőbeni megoldásoknak azonban tesztkörnyezetre és valós városi légiforgalmi szimulációs lehetőségre van szükségük.  

 

5G KOALÍCIÓ PLENÁRIS ÜLÉS ÉS SZAKMAI KONFERENCIA

 

A novemberi eseményen szinte folyamatosan vissza-visszatérő témaként merültek fel a drónok, elsősorban az UTM ökoszisztéma rendszer épülése miatt. A drónon keletkező adatok feldolgozása és továbbítása (nincs szerver a drónon, gyors internet és rövid válaszidő szükséges így – V2V, V2G, V2X) miatt az 5G került előtérbe, hiszen az alapvető kommunikációhoz szükséges, és a későbbiekben a BVLOS üzemeltetéséhez is elengedhetetlen feltétel lesz. Az 5G bázisállomások felépítését és karbantartását, valamint a szenzoros beméréseiket (milyen egészégügyi hatásuk van) is drónokkal végzik. A drónoknál alapvető csatorna lesz az 5G, ugyanis az alapinfrastruktúra eleme lesz.