Drón-mérföldkő: „Landolt” az első magyarországi LUC engedély

Gondolatok Bors Róberttől, a Geolayer Kft. ügyvezetőjétől

2022. 04. 06.

 

Nemzetközi viszonylatban is csak elvétve lehet olyan ipari drónos légi felméréssel dolgozó céggel találkozni, amely rendelkezik LUC tanúsítvánnyal. Mi is pontosan az a LUC (Light UAS Operator Cerfiticate)? Magyarországon ki kapta meg elsőként ezt az engedélyt és mi is szükséges ehhez? – Mindezekre választ kaptunk a közelmúltban, Bors Róberttel való beszélgetésünk során.

 

Mi az a LUC és miért is olyan fontos?

 

Ha a tervezett művelet kimeríti a nyílt kategóriában végezhető kereteket, akkor a művelet speciális kategóriában valósítható meg, ami alapján műveleti engedélyre van szükség vagy LUC tanúsítvány (könnyű UAS-üzembentartói tanúsítvány) szerinti eljárást kell alkalmazni. A műveleti engedély és a LUC tanúsítás között a fő különbség a művelet helyszíne és a szervezet felépítésében keresendő. Előbbiben kötött helyre szól az engedély és bárki által igényelhető, az utóbbinál nincs fix helyszínhez kötve, jogi személy igényelheti, és szükséges egy kézikönyv, ami biztosítja a drón alkalmazásának és üzemeltetésének követelményeit, lehetséges kockázatait, továbbá a szervezet felépítése biztosítja a biztonságos működést, műveletet.

 

A LUC engedély megszerzése nagy felkészülést és több hónapos időráfordítást igényel a benyújtást végző cégtől. Az eljárás Bors Róberték esetében sem volt könnyű feladat, hiszen elmondása szerint majdnem 1 évet vett igénybe a teljes engedélyezési folyamat és majd 300 oldalnyi dokumentációval járt. Végül hazánkban elsőként kapták meg ezt az igencsak nehezen beszerezhető engedélyt.

 

Az engedélyezés és tanúsítvány megszerzése nem egyszerű, sőt; nagyon alapos felkészülést, valamint hatósággal való szoros együttműködést igényelt és igényel. De ezzel biztosítható maximálisan az UAS műveletek biztonságos végrehajtása” – mondta el Bors Róbert.

 

A tanúsítvány meglétének a legfontosabb eleme tehát a biztonságos művelet garantálása, és a kockázatok minimalizálása a földön és a levegőben egyaránt. A dokumentáció kitér a karbantartásra, a LUC engedéllyel rendelkező jogi személy szervezeti felépítésére, a keletkező műveleti események utólagos elemzésére, és még számos kockázatot csökkentő intézkedésre, mint például a lakott területek feletti műveleteknél az ejtőernyő használatának kötelezővé tételére. Bármikor ellenőrizhető, és akár vissza is vonható a LUC engedély, ezen felül az engedély megtartását 3 havonta a gyakorlatban is szigorú audit követ, így a GeoLayer Kft.-nek is rendszeresen biztosítani kell a hatóságok számára ennek lehetőségét, ami akár egy teljes munkanapot is jelenthet, helyszíni műveleti ellenőrzéssel egybekötve.

 

Mire jó a gyakorlatban?

 

A gyakorlatban a Geolayer saját magának állítja ki a műveleti engedélyt és garantálja a biztonságos műveletek elvégzését, így nincs szükség külön hatósági engedélyezési folyamatra. Ha kapnak egy felkérést és megbízást a LUC tanúsítványban szereplő feladatra, akkor azt elvégezhetik. Fontos kiemelni, hogy csak olyan tevékenységet végezhetnek, amely a LUC tanúsítványban szerepel! Tehát egy olyan cég, amely például szőlőbirtok felmérésre adta be az engedélyét, és annak a tevékenységnek a kockázatait, műveleti módszereit szerepelteti abban, az nem végezheti el például napelemek felmérését.

 

Eseti légtér engedélyt sem kell igényelni?

 

Eseti légtér kérelmet továbbra is be kell adni a magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998. (I.16.) Korm. rendelet 1. §(3) bekezdése alapján különös tekintettel ha lakott terület feletti műveletet végeznének el. A megoldás sajnos sok esetben időigényes, hiszen a jogszabályban meghatározott 30 napnál korábban célszerű beadni az ilyen engedélyeket, sőt, inkább 40-45 nappal előtte. Bors Róberttel egyetértettünk abban, hogy a szabályozás igazítása/finomítása indokolt lehet, de ezt a fejlesztések alatt álló UTM-es megoldások, valamit drónos törekvések hamarosan megoldhatják.

 

Összegzés – Nagy előny és felelősség egyszerre

 

A LUC lényege nem is a tanúsítás meglétében keresendő, hanem az általa létrehozott kockázatcsökkentő megoldásokban és a szervezet általi drónművelet tudatosításban van. Sajnos jelenleg a drónokat sok cég és magánszemély nem elég körültekintően használja, ezzel jelentősen növelve a balesetek kockázatát. Számos példa ismert olyan műveletekről, amikor a távpilóta megvesz egy drónt, és minden ismeret nélkül felküldi azt a levegőbe, akár földfelszíntől számított (AGL) 500 méteres magasságig vagy látótávolságon kívülre (BVLOS), akár a távpilótától 3-5 km-re elreptetve az eszközt.

 

A jogszabályok betartatása mellett nagyon fontos a tudatos drónhasználat, és a társadalmi szemléletformálás. Ha nem is LUC szintű mélységig, de repülési szempontból mindenkinek ajánljuk, hogy gondolja végig a műveleti kockázatokat, és ha már bekövetkezett egy repülési esemény, akár baleset, vonja le a következtetéseket és ezek mentén működjön.

 

Egyre több iparágon belül nyer bizonyítást a drónok használatában rejlő hozzáadott érték. Szinte már bármilyen építési munkálat rövidebb idő alatt valósulhat meg úgy, hogy közben a biztonsági feltételek is maradéktalanul teljesülhetnek. A LUC tanúsítvány rendelkezésre állása valójában egy szintlépést jelent az építőipari drónos légi szolgáltatások (útépítések tervezése, földtömegszámítás, vagy éppen csomópontok, felüljárók, hidak drónos légi felmérései) hatékonyságát tekintve. Az építőipari hasznosuláson túl, többek között a napelemparkok hőkamerás diagnosztikája is olajozottan történhet a LUC birtokában.

 

Részletesebb információ a GeoLayer Kft. tevékenységéről az alábbi linkeken érhetők el:

 

 

Szerző: Holló Benjamin, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. UAS/UTM szakértő kollégája

 

Fotókredit: Geolayer Kft.