Az online áruházak helyzete, 2003. II. félév

2003. 08. 01.

Várakozás feletti eredmények

A GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. és a T-Mobile Magyarország Rt. – a Sun Microsystems Magyarország Kft.-vel együttműködve – negyedévente felméri a hazai elektronikus gazdaság és az információs társadalom fejlődését.

Jelen összefoglalónkban az online internetes boltok felmérésének eredményeit foglaljuk össze.

Összefoglaló

* A tavaly év eleji várakozásokhoz képest az online áruházak a tervezett 6 milliárd forintos forgalom helyett 7,5 milliárd forintot realizáltak 2003-ban, amelynek jelentős része, közel 30%-a, a karácsonyi bevásárlás ideje alatt, novemberben és decemberben képződött.

* 2004-ben a várakozások alapján 40%-kal nő mind az értékesítés nettó árbevétele, mind a vásárlások száma. Az online áruházak forgalma átlépheti a 10 milliárd forintos küszöböt, míg a vásárlások száma a 700 ezret.

* A dinamikus növekedés ellenére a B2C forgalom Magyarországon az összes kiskereskedelmi forgalomnak csak az 1,5 ezrelékét tesz ki.(1)

Részletes ismertetés

Az online áruházak eredményességének elemzése alapján a napi ezernél több látogatóval rendelkező áruházak a 2003. évi forgalom és a vásárlások számának egyaránt több mint 80%-át adták. Ez a dominancia várhatóan 2004-re is igaz lesz.

Az internetes vásárlások átlagos értéke 2003-ban 11.300 forint volt. Az interneten keresztül vásárlók jellemzően a méretgazdaságosság alapján döntöttek a vásárlás mellett, azaz a vásárlók egy bizonyos értékhatár alatt már nem rendeltek az interneten a kiszállítási költségek miatt. 2004-ben ez a küszöb várhatóan csökkeni fog, ami az interneten keresztüli vásárlói kultúra megerősödését mutatja. Ugyanakkor minden 100 látogatóból csupán kettő vásárolt online.

Az online vásárlások száma alapján 2003-ban a vásárlók jellemzően a készpénzes és a postai utánvételt vették igénybe. Az üzemeltetők válasza alapján tavaly a vásárlások 60%-ánál készpénzes utánvétellel egyenlítették ki a vásárlók számláikat.

A forgalom alapján a postai és a készpénzes utánvételen keresztül folyt be az árbevétel 82%-a. A nagy értékű teljesítéseket (a 40.000 forint feletti vásárlásokat) jellemzően banki átutalással hajtották végre, míg a kis összegű számlák (kevesebb mint 10.000 forint értékű vásárlások) teljesítése készpénzes fizetéssel történt.

2003-ban a bejövő megrendelések 1,6 %-a bizonyult hamisnak. Ez az alacsony arány a szűrő módszerek hatékonyságának köszönhető. Ezek közé jellemzően a következő módszerek tartoznak: a regisztráció során az e-mail cím elkérése, a telefonszám elkérése, a személyes adatok bekérése és a megrendelés telefonos megerősítése.

Az online áruházak alapításának éve és a látogatószám között szoros összefüggés figyelhető meg. Minél régebb óta működik egy áruház, annál magasabb a látogatók és az oldalletöltések száma. Ugyanez a megállapítás igaz a forgalmazott termékkategóriák és termékek száma, illetve a látogatók és az oldalletöltések száma közötti kapcsolatra.

Módszertan

A felmérés során a hazai online keresők felhasználásával a webkikötők felkeresése után állítottuk össze azon elektronikus kereskedelemmel foglalkozó áruházak listáját, amelyek lehetőséget biztosítanak a termékek/szolgáltatások online módon történő megrendelésére. A kutatás eredményeként 2004 első negyedévében közel 400 online áruházat kerestünk fel e-mailen keresztül önkitöltős kérdőívünkkel, amelyek közül 60-at kaptunk vissza kitöltve. A kitöltők között voltak olyan üzemeltetők, amelyek több áruházat is működtetnek, így ezek a kérdőívek aggregáltan tartalmazták a válaszokat. Ennek tükrében összesen közel 80 online áruház jelenlegi helyzete és jövőbeli várakozása alapján elemeztük az elektronikus kereskedelem e színterét.

GKIeNET – T-Mobile Rt. – Sun Microsystems Magyarország Kft.

1. Az USA-ban a teljes kisker. forgalom 1.9%-át teszi ki az internetes forgalom

Forrás: Department of Commerce USA