A NAP EREJE: 2023.07.02. – Új mérföldkő a magyar naperőművek történetében

2023. 07. 27.

Gondoltad volna?! Napsütéses időszakban a hazai naperőművek össztermelése a paksi termelés akár több mint kétszerese is lehet!

Az elmúlt időszakban Magyarországon a naperőművek beépített teljesítménye meghaladta az 5000 MW-ot, ami komoly mérföldkőnek tekinthető az ország megújulóenergia-termelésében. A naperőművek rohamos terjedése több szempontból is előnyös a fenntartható fejlődés és az energiatermelés diverzifikálása szempontjából. Azonban az időjárásfüggő erőművek számának és teljesítményének ilyen mértékű növekedése komoly kihívásokat jelent a villamosenergia-hálózat, illetve a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) számára, amelynek biztosítania kell hálózati egyensúly stabilitását.

A hazai átviteli rendszerirányító adatai alapján július 1-jével a ipari (50 kW feletti) és a háztartási méretű (50 kW alatti) napelemes rendszerek összesített beépített teljesítménye elérte az 5038 MW-ot. Összehasonlításképpen a paksi atomerőmű beépített teljesítménye nagyjából 2000 MW, így napsütéses időszakban a hazai naperőművek össztermelése a paksi termelés akár több mint kétszerese is lehet.

1. ábra A háztartási méretű , az engedélyköteles és a nem engedélyköteles fotovoltaikus kiserőművek beépített teljesítőképességének változása / Forrás: MAVIR

Azonban a megújuló erőművek ilyen arányú penetrációja a hálózaton már jelenleg is komoly kilengéseket okoz a villamosenergia piacon. Július 2-án, vasárnap igen különleges helyzet alakult ki a magyar áramtőzsdén.

Mivel vasárnap volt, ezért az ipari fogyasztás alacsony volt, ezzel párhuzamosan viszont a hazai naperőművek szépen termeltek, ahogy a 2. ábrán is látható. Ennek eredményeképpen a hazai erőművi termelés napközben bőven meghaladta a fogyasztást, így jelentős mennyiségű energia került exportálásra. Azonban ezzel párhuzamosan a nemzetközi energiapiac is hasonló helyzetben volt: a megújuló erőművek (szél és nap) termeltek, azonban nem volt, aki elfogyassza ezt a villamos energiát.

2. ábra A hazai erőművi termelés megoszlása és az export-import szaldó / Forrás: MAVIR

Mivel a villamos energia ilyen mértékű tárolása még nem megoldott, a termelő erőművek leállítása drága, az energia exportja csak részben megoldás, mert az összekapcsolt európai hálózat is többletes, így egyetlen megoldás az marad, hogy a termelt villamos energiát bármilyen áron, de értékesíteni kell. Ennek eredményeképpen vasárnap kora délután az energiatőzsdén a piac 500 eurót fizetett MWh-nként, ha valaki hajlandó volt elfogyasztani az energiatöbbletet (3. ábra).

3. ábra HUPX DAM Árak (EUR/MWh) – 2023. júl. 2. / Forrás: HUPX

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki, aki az adott időszakban áramot fogyasztott, az pénzt kapott az elfogyasztott villamos energia után, mivel az energiakereskedelmi szerződések miatt a helyzet ennél összetettebb, de az esemény komoly nehézségekre világított rá az időjárásfüggő erőművekkel kapcsolatban.

A nap és egyéb megújuló erőművek robbanásszerű terjedése kihívásokat vet fel a hálózati egyensúlytartás szempontjából. A legnyilvánvalóbb probléma a naperőművek termelékenységének változékonysága. A naperőművek termelése napszaktól, illetve az időjárástól, különösen a napsütés intenzitásától és a felhőzöttségtől függ. Az időjárás változékonysága miatt a termelés ingadozhat, ami kihívásokat jelent a rendszerüzemeltetőnek a hálózat stabilitásának és egyensúlyának fenntartásában, illetve ahogy látható az energiapiacokra is nem várt hatásokkal lehet.

Ezzel együtt a naperőművek jelentős előnyökkel rendelkeznek a konvencionális erőművekkel szemben. A naperőművek hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a klímaváltozás mérsékléséhez. A megújuló erőművek terjedése tehát egy fontos és támogatandó folyamat. A napsugárzás és a szél ingyenes és korlátlanul rendelkezésre álló környezetbarát energiaforrás, így használatuk kiemelkedően fontos a fenntartható villamosenergia-rendszer kialakításában. A szél- és napenergia együttes használata képes mérsékelni az időjárás okozta ingadozásokat a villamosenergia-ellátásában, ezért is kifejezetten előnytelen, hogy a jelenlegi hazai szabályozás ellehetetleníti új szélerőművi kapacitások telepítését. Fontos, hogy a naperőművek építése mellett a szélerőművi beruházások is újraindulhassanak, azonban ehhez első körben mindenképpen át kell alakítani a jelenlegi szabályozási hátteret.

A cikkben bemutatott problémák megelőzése érdekében elengedhetetlen a nap-, illetve szélerőművek termeléselőrejelzésének pontosítása, a tárolási technológiák további fejlesztése, a diverzifikált villamosenergia-hálózat üzemeltetéséhez szükséges rendszerbiztonsági és digitalizációs projektek támogatása, illetve az energiapiaci mechanizmusok modernizálása és átalakítása!