A ChatGPT lehet a Google új kihívója?

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ez a tartalom nem ChatGPT használatával készült, és interjút sem készítettünk korábban a program segítségével − ugyan mindezt nehéz volna ellenőrizni!

2023. 02. 20.

Digitalizációs vívmányokkal több alkalommal is foglalkoztunk már az enet.hu berkein belül, például amikor azt vizsgáltuk, miként korszerűsíthető a légiközlekedés a lemodernebb technológiákkal. Legújabb cikksorozatunk fókuszában a digitalizáció és mesterséges intelligencia (MI) összefonódása áll, és kiemelten az MI hatásait vesszük górcső alá különböző szektorokban, kiemelve az Európai Uniós törekvéseket, érintve a közigazgatás egyes részeit is.

Legelsőként napjaink egyik legmeghatározóbb témájával, a ChatGPT kérdésével foglalkozunk, ami igen nagy port kavart a 2022-es év végén. A szoftver, amelyet már integrált is a Microsoft az Edge böngészőbe a Bing keresőn keresztül, alaposan felkavarta a mesterséges intelligencia (MI) állóvizét. Egészen különleges élményt jelenthet minden felhasználónak, aki kipróbálja a chatbotot: egy egyszerű regisztrációt követően már meg is kezdhető a chatelés. A programmal jelenleg több mint 50 nyelven lehet interakcióba lépni, így magyarul is, legyen szó bármilyen témáról, problémáról. Megoldási javaslatot kérhetünk tőle hétköznapi dilemmákra csakúgy, mint szakmai kérdésekre.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ez a tartalom nem ChatGPT használatával készült, és interjút sem készítettünk korábban a program segítségével − ugyan mindezt nehéz volna ellenőrizni (éppen nevet a cikk szerzője)!

Miért lett ennyire felkapott az OpenAI?

 

Az OpenAI, a mesterséges intelligenciával foglalkozó amerikai cég, rohamos tempót diktálva indította térhódító útjára a ChatGPT elnevezésű fejlesztésüket. Rengeteg kérdés és aggodalom övezi az egyébként rendkívül gyors, összefüggő és értelmes, „emberi” válaszokat adó szoftvert. De vajon a humánerőforrás helyettesíthetősége áll ismét a félelem középpontjában?

 

Az OpenAI egy másik, DALL-E 2 elnevezésű fejlesztése realisztikus, valósághű képek létrehozására képes a mélytanulás segítségével. Az amerikai vállalat mindkét szoftvere esetén érdemes kiemelni, hogy a végeredmény, azaz sem a feltett kérdésre adott reakcióválasz, sem az elkészített grafika nem igazán megkülönböztethető egy valódi emberi felelettől, vagy művészi képtől.

 

Ha valaki kihagyja, lemarad?

 

Röviden és tömören – igen. Mivel számos területen – a teljesség igénye nélkül ideértve a tanácsadás, pénzügy, fejlesztés (kódolás), szövegírás, újságírás és jogi területeket is – hatékonyan alkalmazhatóak a mesterséges intelligencia vívmányai, kijelenthető, hogy hátrányba kerülhetnek mindazok, akik nem tartanak lépést a technológiai újításokkal. Azt azonban fontos leszögezni, hogy az emberi munkaerő nem kiváltható ezen szoftverek alkalmazásával sem, mert mindig ellenőrizni kell a kapott információk hitelességét, helyénvalóságát. Használatukkal azonban kétségkívül drasztikusan növelhető a felhasználó produktivitása.

 

Ki lesz a jobb: új felállás lehet a keresőmotorok tekintetében?

Nagyon érdemes figyelni a tőzsdei hangulatot és elemzéseket, legfőképpen az Alphabetet, milyen reakciókat váltott ki a vezetésből és miért lett „vöröskód” a cégnél. Ezen felül a Microsoft reakciója, befektetése az Open AI-ba, valamint részben integrációja a Bingbe érdekes eredményeket szülhet. Lehet a Google egyeduralmának kihívója lesz? A Google keresőmotorja végtelenségig optimalizált és jól működik, míg a ChatGPT-nek vannak hiányoságai és sokszor pontatlanul adja meg a választ. A Google így konzervatívabban vezetheti be a saját Bard – LaMDA verziójának skálázhatóbb variánsát. Befektetési szempontból sem árt figyelni az eseményeket akár nagy Alphabet vs. Microsoft volumenben, vagy a valószínűsíthető hype miatti kisebb cégek felértékelődését az MI megoldások tekintetében.

 

Fontos kérdés: ezen cikk írója használja-e a programot? – mindennapos munkája során, persze! Vegyünk egy új fejlesztési példát vagy projekt use case-t, ami számos kutatást és információgyűjtést tartalmaz. A ChatGPT új ötlettel, perspektívával szolgálhat, kiegészítheti az eredeti ötletet, vagy a társfejlesztésével jól, megfelelően paraméterezve illusztrációkkal is szolgálthat a termékről, annak látványosabb elemeiről. Ebből következve a munkát jelentősen felgyorsítja, akár új képességekkel felvértezve biztosítja a hatékonyabb munkavégzést.

 

A cikk szerzője: Holló Benjamin, az eNET senior tanácsadója, digitalizációs szakértője