Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap

 

Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI)

 

A kedvezményezett neve: eNET Magyarország Kft.
A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00215
A projekt címe: Pilóta nélküli, autonóm repülésre is képes légi járművek konfliktus kezelésére alkalmas közhiteles intelligens közlekedési rendszer (ITS) kifejlesztése

 

Projekt kezdete:  2021.11.01.
Projekt befejezési dátuma: 2024.10.31

 

A projekt célja: dedikált konfliktus felderítő és megoldó – ún. Unmanned Traffic Management (UTM) – rendszer kifejlesztése, amelyben közhiteles azonosításra alkalmas adatok kerülnek minden ember által irányított, vagy autonóm vezetésű pilóta nélküli légijárműhöz.

 

A projekt során az alkalmazható kommunikációs technológiákat teszteljük, összehasonlítjuk, és ez alapján alakítunk ki a platformfüggetlen drón azonosítást, amely alkalmas a nyomkövetésre és lehetséges konfliktusok valós idejű jelzésére.

 

Az UAV-k azonosítása alapján konfliktus felderítő és megoldó, mesterséges intelligencián alapuló algoritmus kifejlesztése, UTM funkcióként konfliktus megoldási javaslatot előállító, mesterséges intelligencián alapuló algoritmus kifejlesztése valósul meg, melynek segítségével, biztonságosan menedzselhetővé vállnak a légtérbe kerülő UAV-k, extrém mennyiségű emberi erőforrás bevonása nélkül.

 

Támogató:  Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Szerződött támogatás összege:  289 999 200 Ft
Támogatás mértéke (%-ban):  66,36 %